Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podłączenie laptopa pod LCD
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
terabit
Witam,

gdy podpinam mojego laptopa do monitora LCD - pulpit np. rozciągnięty - to na LCD obraz jest trochę gorszy niż na matrycy laptopa, najgorzej jest z czytaniem tekstów, codowaniem itp bo tekst jest dosyć "rozmyty" więc źle się czyta...

Czy może ktoś wie dlaczego tak to jest? Czy jest to normalne że po podłączeniu laptopa pod LCD obraz nie jest idealny (gdy podłączam LCD pod PC to nie ma problemu, wszystko ok) ?
Kreton
Bo obraz jest przeskalowywany, stąd znaczne rozmycia.
terabit
@kreton - więc da się coś z tym zrobić? smile.gif
bamboo
Spróbuj pomajstrować w Właściwości/Ustawienia jeżeli jeszcze tego nierobiłeś... monitor 1 to od laptopa a 2 to ten podłączony... gdy pierwszy raz podłaczyłem mojego starego CRT pod laptopa to obraz był niemiłosiernie brzydki, okazało sie że w ustawieniach na "2" monitorze było ustawione 8 bitów i mała rozdzielczość smile.gif
terabit
@bamboo - kombinowałem z ustawieniami ale nic nie pomogło... na LCD mialem 1280x1024 i 32bity a na lapku 1280x800 i też 32bity
sztosz
A jaka jest natywna rozdzielczość monitora? Jaka karta graficzna w lapku i jakim kablem się łączysz?
kszychu
Dałeś obraz jednocześnie na laptop i na zewnętrzny LCD? Jeśli tak, to daj tylko na zewnętrzny.
terabit
Cytat(sztosz @ 25.03.2008, 11:55:11 ) *
A jaka jest natywna rozdzielczość monitora? Jaka karta graficzna w lapku i jakim kablem się łączysz?

natywna rodzielczość - 1280x1024, grafika to jakis intel 945, kabel d-sub

Cytat(kszychu @ 25.03.2008, 11:59:01 ) *
Dałeś obraz jednocześnie na laptop i na zewnętrzny LCD? Jeśli tak, to daj tylko na zewnętrzny.

na samym zewnętrznym jest tak samo :/
sztosz
Zakładam że laptop nie ma wyjścia DVI. A czy przypadkiem obraz nie idzie na "telewizor" w rozumieniu wykrywania go przez laptop? Masz zainstalowane sterowniki producenta chipsetu graficznego?
terabit
Cytat(sztosz @ 25.03.2008, 23:04:46 ) *
Zakładam że laptop nie ma wyjścia DVI. A czy przypadkiem obraz nie idzie na "telewizor" w rozumieniu wykrywania go przez laptop? Masz zainstalowane sterowniki producenta chipsetu graficznego?

nie ma DVI, mam sterowniki producenta, jest wykrywany jako monitor, nie jako TV winksmiley.jpg
l0ud
Czasami u siebie podłączam laptopa do LCD smile.gif . Generalnie co trzeba zrobić, to ustalić odpowiednią rozdzielczość, czyli 1280x768 w przypadku panoramicznego telewizora HD. U siebie też zaobserwowałem drobne rozmycia - jest to wina kabla VGA. Im dłuższy i im tańszy tym jakość obrazu słabsza. Myślę że idealny obraz uzyskałbyś dopiero na jakimś kablu za kilkadziesiąt złotych...
terabit
Cytat(l0ud @ 26.03.2008, 21:35:48 ) *
Czasami u siebie podłączam laptopa do LCD smile.gif . Generalnie co trzeba zrobić, to ustalić odpowiednią rozdzielczość, czyli 1280x768 w przypadku panoramicznego telewizora HD. U siebie też zaobserwowałem drobne rozmycia - jest to wina kabla VGA. Im dłuższy i im tańszy tym jakość obrazu słabsza. Myślę że idealny obraz uzyskałbyś dopiero na jakimś kablu za kilkadziesiąt złotych...

no tak... tylko że jakoś inni nie narzekają na słabą jakość, może u mnie jest to spowodowane zbyt słabą kartą graficzną w laptopie?
ale może masz rację z tym kablem...
sztosz
Z tym kablem to troszkę przesada. U znajomej przejście z RGB (D-SUB) na DVI nie dało żadnej zauważalnej różnicy w obrazie mimo że pierwszy to analog a drugi cyfrowy. Jestem mocno przekonany że to problem z rozdzielczością, ale nic pewnego bo nie widzę tych rozmyć na własne oczy :/
terabit
Zmieniłem kabel i jest duuużo lepiej winksmiley.jpg
dzieki za pomoc...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.