Witam
Mam pytanie, czy istnieje jakiś system synchronizacji czasu pomiędzy skryptem JavaScript a PHP?
Chodzi mi o taką sytuację, na przykład:
Załóżmy, że skrypt PHP "wie" o tym, że dany proces zakończy się za X sekund, podczas generowania strony statycznej przekazuje zmienną zawierającą pozostały czas (X sekund) do skryptu JavaScript, po to aby JavaScrpt mógł już samodzielnie odliczać czas w dół.
Jest jednak mały problem, nie jestem w stanie przewidzieć ile czasu będzie się strona przesyłała do przeglądarki, a jak wiemy jest to uzależnione od wielu czynników (odległości, ruchu w sieci, szybkości łącza). A co za tym idzie czas od momentu odliczania w JavaScript będzie nie X tylko X-m, gdzie m to czas przesyłu danych....
więc czy jest jakiś sposób na to aby w miarę skutecznie synchronizować czasy pomiędzy skryptami PHP a JavaScript?
Może jakieś wykorzystanie AJAXa?
Osobiście usatysfakcjonowałaby mnie rozbieżność pomiędzy czasami na serwerze a u klienta nie przekraczająca 1 sekundy.
Pozdrawiam
Cezar
PS: Nie wiedziałem w zasadzie w jakim dziale umieścić ten wątek, ponieważ jest on z pogranicza JavaScript i PHP. Umieściłem tutaj, ewentualnie proszę o przeniesienie.