Tworzę właśnie stronę i z pewnych przyczyn musi być on na serwerze www.home.pl . Co gorsza jednak jest ona w wersji "Business Email" a więc nie mam dostępu do baz danych. Z drugiej strony wykupywanie hostingu starter (po to, żeby dostać bazę danych, która mi potrzebna) i płacenie za to 300zł rocznie to lekki bezsens. Kompletny idiotyzm oferty home.pl - brak wariantu minimum. Dzwoniłem nawet z pytaniem czy za dopłatą nie mógłbym dostać jednej nieszczęsnej bazy danych. Na co mi odpowiedzieli, że nie ma takiej możliwości, w co mi się wierzyć nie chce bo co za problem stworzyć bazę danych i dać mi do niej dostęp.
Ale przechodząc do konkretów. Postanowiłem się połączyć z bazą danych, którą mam na innym serwerze (wiem, wiem rozwiązanie mało optymalne ale potrzebne mi te bazy danych. Od razu pytanie jak bardzo spadnie mi wydajność przy takim łączeniu?) I tu pojawił się problem. Oczywiście na serwerze na którym mam bazę danych dodałem ip tej strony. I tą metodą połączyłem się(mysql_connect) z jeszcze innego serwisu, który mam bezproblemowo. Natomiast z serwisu, w którym potrzebuje tych baz dostałem komunikat:
Cytat
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'user'@'localhost' (using password: YES) in /test2.php on line 3
Podejrzewam więc, że problem jest w konfiguracji php (brak pozwolenia na łączenie ze zdalną bazą danych) Czy możliwe, że to przez allow_url_fopen off

No i pytanie dodatkowe, jest sens się w to bawić czy instalować SQLlite ? Tyle, że tym się nigdy nie bawiłem. Chociaż faktycznie zapotrzebowanie na bazy niewielkie więc może i czas zacząć...