Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+mysql] Łączenie ze zdalną bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Scrooge
Witam!

Tworzę właśnie stronę i z pewnych przyczyn musi być on na serwerze www.home.pl . Co gorsza jednak jest ona w wersji "Business Email" a więc nie mam dostępu do baz danych. Z drugiej strony wykupywanie hostingu starter (po to, żeby dostać bazę danych, która mi potrzebna) i płacenie za to 300zł rocznie to lekki bezsens. Kompletny idiotyzm oferty home.pl - brak wariantu minimum. Dzwoniłem nawet z pytaniem czy za dopłatą nie mógłbym dostać jednej nieszczęsnej bazy danych. Na co mi odpowiedzieli, że nie ma takiej możliwości, w co mi się wierzyć nie chce bo co za problem stworzyć bazę danych i dać mi do niej dostęp.

Ale przechodząc do konkretów. Postanowiłem się połączyć z bazą danych, którą mam na innym serwerze (wiem, wiem rozwiązanie mało optymalne ale potrzebne mi te bazy danych. Od razu pytanie jak bardzo spadnie mi wydajność przy takim łączeniu?) I tu pojawił się problem. Oczywiście na serwerze na którym mam bazę danych dodałem ip tej strony. I tą metodą połączyłem się(mysql_connect) z jeszcze innego serwisu, który mam bezproblemowo. Natomiast z serwisu, w którym potrzebuje tych baz dostałem komunikat:

Cytat
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'user'@'localhost' (using password: YES) in /test2.php on line 3

Podejrzewam więc, że problem jest w konfiguracji php (brak pozwolenia na łączenie ze zdalną bazą danych) Czy możliwe, że to przez allow_url_fopen off questionmark.gif Jeśli nie to, to przez co może to byc??

No i pytanie dodatkowe, jest sens się w to bawić czy instalować SQLlite ? Tyle, że tym się nigdy nie bawiłem. Chociaż faktycznie zapotrzebowanie na bazy niewielkie więc może i czas zacząć...
nevt
Cytat
1 ... i z pewnych przyczyn musi być on na serwerze www.home.pl ...
2 ... i płacenie za to 300zł rocznie to lekki bezsens. Kompletny idiotyzm oferty home.pl - brak wariantu minimum ...
3 ... bo co za problem stworzyć bazę danych i dać mi do niej dostęp ...

1 - sam wybierasz hosting ...
2 - następnie, oskarżasz administracje hostingu o brak inteligencji ...
3 - żaden problem - tylko że za każdą wykonaną pracę należy się wynagrodzenie ...

jeżeli 300 zł na rok (25 zł na miesiąc, 82 GROSZE DZIENNIE - ja 5 razy tyle wydaję na piwo... ) za całkiem niezły hosting to dla ciebie zbyt wiele, to możliwości masz tylko trzy:

A. zmień hosting
B. zapłać 6 groszy za pierwsze półrocze hostingu (taka chyba teraz jest promocja) - czy to tez przekracza twoje możliwości questionmark.gif
C. załóż własną firmę hostingową która będzie za darmo rozdawać konta, domeny i dostęp do baz danych.

Wybrane rozwiązanie A, B lub C prześlij SMS na numer 7117.

pozdrawiam wszystkich.
Scrooge
nevt daruj sobie swoje mądrości bo naprawdę nie są one nikomu potrzebne. Oczekuje w temacie odpowiedzi na konkretne pytanie a nie "mądrości ludowych"

Cytat
1 - sam wybierasz hosting ...

Jeśli to moja personalna sprawa to tak jest... jeśli jestem postawiony w pewnej konkretnej sytuacji w pracy to nie.

Cytat
2 - następnie, oskarżasz administracje hostingu o brak inteligencji ...

bo jest to niewątpliwie głupota. Nie twierdzę, że 300zł za hosting to dużo bo w ramach tego dostaję też dużo. Nie mniej gdy ktoś potrzebuje koła do samochodu a ktoś oferuje mu cały samochód bo w ramach tego jest też koło (a nawet 4!!!) to zastanów się nad sensownością tego rozwiązania

Cytat
3 - żaden problem - tylko że za każdą wykonaną pracę należy się wynagrodzenie ...

proponowałem dopłatę... dostałem odpowiedź, że to "technicznie" niemożliwe

Cytat
jeżeli 300 zł na rok (25 zł na miesiąc, 82 GROSZE DZIENNIE - ja 5 razy tyle wydaję na piwo... ) za całkiem niezły hosting to dla ciebie zbyt wiele

odpowiedź jw. w przykładzie z samochodem

Cytat
A. zmień hosting

nie możliwe z powodu z zarejestrowanych domen w home.pl (nie przeze mnie a przez poprzednika... ja bym się w home.pl nie pchał) Ja bym od razu uderzał choćby na avx.pl Mam dobre doświadczenia z nimi i płacę 99zł za rok. Dostaję dużo mniej ale jako, że dużo mniej potrzebuję to mi to odpowiada.

Cytat
B. zapłać 6 groszy za pierwsze półrocze hostingu (taka chyba teraz jest promocja) - czy to tez przekracza twoje możliwości

nie przekracza tym nie mniej to rozwiązanie tymczasowe a ja potrzebuje stałego

Cytat
C. załóż własną firmę hostingową która będzie za darmo rozdawać konta, domeny i dostęp do baz danych.

Wybrane rozwiązanie A, B lub C prześlij SMS na numer 7117.

pozdrawiam wszystkich.

Jak będe zakładał to z pewnością zrobię wiele wariantów hostingów. Tak, żeby ktoś kto chce 1Gb przestrzeni dyskowej, bazę danych jedną, i 120Gb transferu rocznego nie musiał za to płacić 500zł. Jak dla Ciebie istnieją tylko drogie i darmowe konta to albo dowiedz się co to strategia dywersyfikacji, zorientuj się co oznacza pojęcie "klient nasz Pan" albo sprawdź czy w dowodzie twoim nie widnieje Bill Gates. Wybrane rozwiązanie A,B lub C prześlij SMS na numer 7117

Ja dalej czekam na odpowiedź na moje pytanie.
wlamywacz
Sprawdz czy na tym serwerze z mysql masz wlaczone udostepnianie polaczen z tego serwera home.pl. Standardowo jest tylko localhost wiec dopisz adres/IP Twojego serwisu. A jesli chodzi o zwolenienie to tragicznie muli ^^
Scrooge
zrobiłem udostępniania połączenia. Na próbę włączyłem nawet zezwolenie dla wszystkich serwerów do łączenia się z bazą (wildcard %) i nic to nie dało...
wlamywacz
Przeczytaj komunikat i sprawdz czy ten user ma prawa do tej bazy...
Scrooge
Tak jak pisałem w pierwszym poście. Użytkownik ma prawo dostępu gdyż tak jak mówiłem z innego serwera połączyłem się z tą bazą! (ta sama instrukcja mysql_connect z tymi samymi danymi do połączenia!)
nevt
kolego Scrooge ... wybacz, ale głupoty straszne wypisujesz ... twoim problemem nie jest brak dostępu do zewnętrznego serwera bazy danych ... twoim problemem jest brak hostingu z lokalnym dostępem do bazy danych. nawet jak odpalisz tą hybrydę, to wydajnośś tego rozwiązania będzie bardzo niska. wciskasz tutaj kit, że wredny szef każe ci robić projekt do którego jest potrzebna baza danych, a jednocześnie nie zapewnia ci dostępu do hostingu z odpowiednimi parametrami. w dodatku psioczysz na home.pl, że ci nie chcą spełniać indywidualnych życzeń. nic ci nie pasuje. 300 zł na rok to za dużo - chcesz płacić mniej. ok. ale nie zgadzasz się na zmianę hostingu... a co to ma do rzeczy, że jakiś wyimaginowany poprzednik zaczął projekt w home.pl? przerejetrowanie domeny i przeniesienie projektu trwa max 2-3 dni i nic nie kosztuje. ale nie - ty po prostu musisz mieć full konto w home.pl i już. i za nic broń boże nie płacić. bo tak kazał twój szef.
Scrooge
Cytat(nevt @ 28.03.2008, 18:46:40 ) *
kolego Scrooge ... wybacz, ale głupoty straszne wypisujesz ... twoim problemem nie jest brak dostępu do zewnętrznego serwera bazy danych ... twoim problemem jest brak hostingu z lokalnym dostępem do bazy danych. nawet jak odpalisz tą hybrydę, to wydajnośś tego rozwiązania będzie bardzo niska. wciskasz tutaj kit, że wredny szef każe ci robić projekt do którego jest potrzebna baza danych, a jednocześnie nie zapewnia ci dostępu do hostingu z odpowiednimi parametrami. w dodatku psioczysz na home.pl, że ci nie chcą spełniać indywidualnych życzeń. nic ci nie pasuje. 300 zł na rok to za dużo - chcesz płacić mniej. ok. ale nie zgadzasz się na zmianę hostingu... a co to ma do rzeczy, że jakiś wyimaginowany poprzednik zaczął projekt w home.pl? przerejetrowanie domeny i przeniesienie projektu trwa max 2-3 dni i nic nie kosztuje. ale nie - ty po prostu musisz mieć full konto w home.pl i już. i za nic broń boże nie płacić. bo tak kazał twój szef.

Przeniesienie domen, które były w promocji kosztuje zwrot wartości, który jest różnicą między kosztem rejestracji domeny a ceną domeny w ramach promocji. Ponieważ tych domen jest 5 więc to są koszta.

Ufam, że przez fakt, iż baza ta będzie w małym stopniu używana całe rozwiązanie nie będzie traciło na efektywności. Jeśli okaże się inaczej zapewne zapłacę i przeniosę wszystko gdzie indziej. Tym nie mniej nie dowiem się czy się opłaca dopóki nie spróbuje.

Kolego nevt radził bym Ci zmienić nick na nerv bo potrafisz działać na nerwy. Narzuca się tylko tekst "Nie karmić Trolli"

Więc proszę Cię jak nie znasz rozwiązania to przestań pisać już w tym temacie. Skoro lubisz "mędrkować" to porozważaj sobie trzy mądrości ludowe (może już bez glosowania sms na twoją ulubioną):
a) "mowa jest srebrem, milczenie złotem"
b ) "Czasem lepiej się nie odzywać i wydawać sie głupim,niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"
c) "Trzeba wiedzieć co się mówi, a nie mówić, co się wie"

Jak ktoś mi jeszcze chce opowiedzieć co chce tworzyć, jakiego typu hybrydy, czemu to się nie uda, jakie mam problemy, czemu to jest głupie, czemu na wszystko psioczę, gdzie mam wysyłać smsy albo jak okropnego mam szefa to proszę niech nie spamuje w tym temacie tylko wyśle mi na maila spam@wp.pl. Na pewno w wolnych chwilach poczytam...
nevt
ok, pax.

PRZEPRASZAM.

nie zamierzałem cię urazić. po prostu uważam, że problemy należy rozwiązywać (usuwać przyczyny) a nie obchodzić (leczyć objawy). ale nie wolno mi uszczęśliwiać cię na siłę. przeczytaj spokojnie swój pierwszy post - to nie ja zacząłem w tym temacie złorzeczyć i mędrkować.

PS. co do rozwiązania - ZNAM rozwiązanie - przed chwilą wysłałem na spam@wp.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.