Mam zamiar napisać dość elastyczny skrypt, który w założeniach będzie mógł obsługiwać kilka typów baz danych. Dotychczas pracowałem tylko przy MySQL, a chciałbym wprowadzić również obsługę innych baz, np. PostgreSQL albo MS SQL (niekoniecznie). Moje pierwsze pytanie brzmi, jakie istnieją zasadnicze różnice pomiędzy składnią zapytań do tych baz (o ile istnieją?) oraz w sposobie łączenia się z tymi bazami w PHP?
Obsługą bazy będzie zajmowała się specjalna klasa do tego, nawiązująca połączenie za pomocą odpowiednich funkcji dla bazy. Niestety, nie wiem w jaki sposób generować zapytania? Zauważyłem, że np. w phpBB2 zapytania w gotowej postaci są po prostu wykonywane (w przypadku mysql), albo przerabiane przez preg_replace (w przypadku innych baz, np. postgres'a)... Przekształcenia te nie są jak patrzę bardzo istotne, więc chyba składnia do tych baz jest bardzo zbliżona?
Właściwie interesuje mnie odpowiedź na najistotniejsze pytanie: czy ogólna składnia zapytań do baz danych różni się na tyle, żeby starać się rozbić zapytanie do jak naprostszej postaci i później 'składać' przez odpowiednią klasę, czy po prostu przekazywać gotowe zapytania pod mysqł, a ew. w późniejszych sterownikach do innych baz robić 'hacki'?
Pozdrawiam