Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL a multimedia
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
MakeArt
Chciałbym dowiedzieć się jakie są wady przechowywania dzwięku i video w bazach danych. W pracy dyplomowej mam takie opcjonalne założenia i nie wiem czy powinnienem się w to pakować... Trudne jest to w obsłudze?? Czy można w prosty sposób zindeksować text, oobraz, obraz video i dzwięk?questionmark.gif Proszę o opinie...
Pablo128
Nie siedzę w PHP za długo. Nigdy nie korzystałem z blob'ów w celu umieszczenia w nich multimediów. Ale z tego co wiem nie jest to opłacalne przedsięwzięcie, ponieważ ładowanie plików do bazy danych trwa o wiele dłużej. Z tego też względu nie warto w nie inwestować.
Zazwyczaj indeksowanie plików jest stosowane przez bazę danych. Wtedy typ danych to zwykły TEXT. W pola umieszczasz np. datę wgrania pliku, nazwę, opis, no i najważniejsze link do wgranego na serwerze pliku.
isso
mi się wydaje, że ładwoanie do bazy plików graficznych/muzycznych/wideo... jest kompletnym bezsensem, chyba, że zastosujesz jakieś zarąbbiste kompresowanie smile.gif smile.gif smile.gif ale cieżko w to uwierzyć smile.gif bo pliki multimedialne same w sobie są skompresowane smile.gif
Pablo128
Jeśli masz na myśli ograniczenia pojemnościowe to zgadzam się z tobą, ale zazwyczaj bazy danych są duże. Nawet ciekawym pomysłem wydaje się umieszczanie w nich dużych plików graficznych, gdy np. na normalny serwer jest ograniczenie pojemnościowe.
isso
Nie zgodzę się z Tobą smile.gif czesto serwisy utrzymujące serwery podają, że baza danych maksymalnie X MB smile.gif zresztą smile.gif wejdź na www.matematyka.org - oni mają pełną bazę i źle ustawiony serwer - praktycznie cały czas problemy - i to juz od dłuższeo czasu
Pablo128
Heh... Ty mówisz o serwisach internetowych mających własne serwerownie. Ja miałem na myśli darmowy hosting, który ma właśnie takie ograniczenia oraz dość dużą bazę danych w porównaniu z powierzchnią serwerową.
isso
Wydaje mi się, że w dalszym ciągu jest to względnie mało.... i jest to kompletnie nie praktyczne... bo trzeba wyciagac rekordy z bazy i z nich 'w locie' tworzyć plik wyjściowy... troche kiepski pomysł...
Cysiaczek
Przenosze na Bazy danych
Pablo128
Może i kiepski, ale jak się ma mało miejsca lub chce umieszczać na serwku większe pliki niż np. 2mb to jednak jakaś alternatywa.

Cytat
Przenosze na Bazy danych

Do Bazy danych jak już. Poza tym to spoko!
Sedziwoj
Ja bym proponował przeszukać to forum, bo już parę tematów obszernych na ten temat już było, a wypowiadało się sporo osób i to w różnych bazach.
Jak dla mnie największym za jest integralność, bo kasujesz krotkę to i "plik" wylatuje, jak pliki nie są w bazie sam musisz zadbać o mechanizmy.
Ale poszukajcie, a znajdziecie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.