Witam, mam 2 takie pytanka (jestem początkującym). Tworze prostą baze forum, i narazie stworzylem 2 proste tabele - 'PYTANIE' i 'ODPOWIEDZ'.
I teraz tak:
1. Relacje tabel PYTANIE-ODPOWIEDZ to wiele-do-jeden (dla 1go pytania moze byc wiele odpowiedzi, dla odpowiedzi moze byc tylko 1 pytanie). Wiec po pierwsze, zerknijcie prosze czy dobrze ogólnie jest to zrobione:
Dla tabeli 'PYTANIE' jako klucz główny ustawiłem kolumne 'numer_pytania' (PRIMARY) , ustawiony jako 'AUTO INCREMENT'. Dla tabeli 'ODPOWIEDZ' kluczem głównym jest 'numer odpowiedzi' (AUTO INCREMENT). Obie tabele łączą się poprzez kolumne 'numer_pytania' gdzie kolumna 'numer_pytania' wystepuje rownież w tabeli 'ODPOWIEDZ' (czyli kolumna 'numer_pytania' jest kluczem obcym w 'ODPOWIEDZ', czy tak?)
Czy to jest dobrze zrobione?
2. Jak w phpMyAdmin ustawić (w tabeli 'ODPOWIEDZ'), że obie tabele łączą się poprzez 'numer_pytania'? Ze 'numer_pytania' to jest klucz_obcy w 'ODPOWIEDZ' ?Czy trzeba tylko stworzyc kolumne 'numer_pytania' w 'ODPOWIEDZ' i to wszystko? Czy trzeba nadać tej kolumnie jakiś specjalny atrybut? Czy moze to jakos automatycznie zrobić?
z góry dzieki z odpowiedz,
pozdrawiam