Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "," -> "."
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Tschoss
No wlasnie... Mam $netto w ktorej jest przypuscmy "74,50". Wstawiam to do bazy MySQLa ale widze tam jedynie "74.00". Problem jest w tym, ze musze zamiast "74,50" wstawiac "74.50". Znacie jakas funkcje ktora zamieni "," na "." :?: :?: :?:

THX
FiDO
znamy
GeoS
Cytat

To jest bledny sposob myslenia z programistycznego punktu widzenia (ale to madrze zabrzmialo) biggrin.gif

To jest rozwiazanie twojego problemu!!!
FiDO
Cytat
To jest bledny sposob myslenia z programistycznego punktu widzenia (ale to madrze zabrzmialo) biggrin.gif  

To jest rozwiazanie twojego problemu!!!

Pewnie masz racje, ale Twojego rozwiazania nie znalem smile.gif
GeoS
Czasem warto postudiowac literature, ktora jest namacalna (istniejaca w naszym swiecie w postaci fizycznej) smile.gif
FiDO
jak moge miec cos za darmo to po co placic smile.gif tym bardziej, ze manual php jest barzdo przystepny, tylko ze ja go nie czytam od deski do deski, a po slowach kluczowych gdy czegos potrzebuje
Mac
Cytat
jak moge miec cos za darmo to po co placic smile.gif tym bardziej, ze manual php jest barzdo przystepny, tylko ze ja go nie czytam od deski do deski, a po slowach kluczowych gdy czegos potrzebuje

Nic Ci książki nie zastąpi :!: smile.gif
smile.gif
LeWaR
Też miałem ten problem, ale obszedłem go nieco inaczej (czyt. "dziwniej"):
Kod
if (is_numeric($cena_d))

{

$cena_d  =  strtr($cena_d,  ","  ,  ".");

$cena_d  =  ($cena_d*100);

}

i zapis do bazy.

Odczyt z bazy jest lepszy:
Kod
if (is_numeric($cena_d))

{

$cena_d    = $cena_d/100;

$cena_d =  strtr($cena_d,  "."  ,  ",");

}

Rozwiązanie jest nieeleganckie ale działa. A to najważniejsze.

Problem kiedyś miałem z wyświetlaniem dwóch liczb po przecinku (jeśli chodzi o wyświetlanie ceny)
Oto rozwiązanie, które otrzymałem (powala):

Kod
$cena_d  = ($cena_d/100)+0.000001;

$cena   = substr_replace($cena_d, "", strlen($cena_d)-4, 4);

$cena    = strtr($cena,  "."  ,  ",");

Działa do dziś.
LeWaR
dragossani
Użycie setlocal jest oczywiście słusznym posunięciem, ale jeśli ktoś potrzebuje nieco większej elastyczności przy wyświetlaniu liczb to polecam: number_format();
Kod
$suma=1623000.459;

//suma ma postać: 1623000.459

$suma_sformatowana=number_format($suma, 2, ",", " ");

//suma_sformatowana ma postać: 1 623 000,46

Szczegóły w manualu.
konrad_vme
Tja... jasne, ja nabyłem bez głębszego zastanowienia biblię php... i co? Nic ciekawego... i tak kożystam tylko z manuala php, jeżeli mnie coś interesuje smile.gif

Cytat
Cytat

Nic Ci książki nie zastąpi :!: smile.gif
smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.