Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [baza danych]Czy jest już połączenie?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MWL
Witam, mam pewien problem, strożyłem klasę służącą obsłudze newsów, która jest includowana. Chciałbym wiedzieć w jaki sposób można sprawdzić czy wykonano już połączenie do bazy danych MySql czy jakiej kolwiek innej, czy jest to możliwe?? Jeśli tak to jak to zrobić?? Pomyślałem o tym żeby przed połączeniem przypisać zmienną ale problem w tym że może się ona za każdym razem inaczej nazywać...
Crozin
  1. <?php
  2. $dbConnection = mysql_connect(...);
  3. ?>
A jak chcesz sprawdzić czy istnieje połączenie:
  1. <?php
  2. echo isset($dbConnection) ? 'polaczony' : 'nie!';
  3. ?>
Możesz też skorzystać z mysql_thread_id" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub mysql_ping" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
MWL
Jak mówiłem zmienna połączenie może się zmieniać (jest definiowana przez użytkownika programu). Twoje rozwiązanie nie załatwia mojego problemu... sad.gif
phpion
Może spróbuj wykonać jakiś SELECT np.
  1. SELECT "MWL";

Jeżeli wystąpi błąd to nie ma połączenia. Jeśli nie będzie błędu - połączenie zostało nawiązane. Wykonaj oczywiście @mysql_query aby wyciszyć ewentualne wywalenie błędu.
MWL
Doby pomysł dzięki i plusik dla ciebie snitch.gif
Crozin
W manualu nie widzę, żadnej f-cji, która by stwierdzała czy połączenie (nie)zostało nawiązane.

Więc może coś takiego
  1. <?php
  2. $taZmiennaDeklarujeUzytkownik = mysql_conntect(....);
  3. define('IS_CONNECTED', true); //to sobie zawsze deklarujesz...
  4. ?>

EDIT:
Przynajmiej nie tworzysz skryptu generującego błędy (co jest i złym nawykiem - i spowalnia aplikacje)
MWL
nie sądzę żeby użytkownik to wpisał, define('IS_CONNECTED', true); wtedy lepiej było by już użyć stałej nazwy zmiennej do połączenie z db
webdice
Może to Ci pomoże.
MWL
To jest bardzo dobre, ale nie wiadomo do jakiej zmiennej się odwołać...
Dobra nie ważne, wymyśliłem sobie pierdołę która nei jest niezbedna, wszystkim dziękuję za pomoc
2-boys
Kod
$link = mysql_connect('host', 'uzytkownik', 'haslo');

if(!is_resource($link)) {

echo "Nie udało się połączyć z serwerem\n";
        // ... logowanie błędów

}

Źródło:

http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql...cape-string.php [przykład#3]

batman
~2-boys
Sprawdziłeś datę ostatniego posta?

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.