Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [hardware] rzeczywista częstotliwość procesorów wielordzeniowych
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Demoneos
Jak to jest z tymi procesorami wielordzeniowym? Zawsze myślałem, że szybkość takiego procesora jest dzielona pomiędzy wszystkie rdzenie, ale ostatnio na allegro zobaczyłem taką aukcję:
http://www.allegro.pl/item356528157_intel_...x_g0_od_ss.html
Mnożnik 9x
Częstotliwość taktowania magistrali 1066 MHz
Częstotliwość taktowania procesora 4x2400 MHz

Czy to znaczy, że ten procesor ma ponad 10 GHz?
punkomuzykant
Cytat
Czy to znaczy, że ten procesor ma ponad 10 GHz?

tak,zobacz to
http://www.proline.pl/sklep.php?n=intel-co...demon-predkosci

pozostaje tylko kwestia że na Windows Vista nie masz szans wykorzystać całej jego mocy. Z tego co mi wiadomo to takie procki ładnie działają na np: Virtual Dub do edycji filmów, WinRar i wtyczce flash. Tak z własnego doświadczenia - sam mam 2 rdzeniowy
kwiateusz
ich moc objawia sie tylko i wylacznie w aplikacjach ktore sa wielowątkowe w innych nie odczujesz różnicy czy to jest 1x3 czy 4x3 bo i tak caly program bedzie sie tylko na 1 rdzeniu wykonywał smile.gif a takich aplikacji jest jak na lekarstwo

ale stricte teoretycznie tak ma ponad 10GHz
batman
Cytat(punkomuzykant @ 12.05.2008, 21:44:49 ) *
tak,zobacz to

Przykro mi to pisać, ale większej bzdury dawno nie słyszałem. Nie mnoży się mocy obliczeniowej procków wielordzeniowych.
To, że jakiś procesor ma wiele rdzeni (w tym przypadku 4) oznacza (w dużym uproszczeniu), że możesz uruchomić wiele aplikacji i żadna z nich nie powinna się zamulać. W praktyce jest to jeden wielki mit. Owszem, rozkład obciążenia na wielu procesorach jest w miarę równomierny, jednak niewiele aplikacji (oraz systemów operacyjnych) potrafi porządnie pracować wielowątkowo.

Jednak, jeśli masz zamiar kupić nowego procka, to warto zainwestować w procka wielordzeniowego i do tego 64 bitowego, ponieważ obecny trend w tworzeniu aplikacji idzie właśnie w tym kierunku i za kilka lat będzie można w pełni się cieszyć z dobrodziejstw kilku rdzeni.
punkomuzykant
batman - trochę sam sobie zaprzeczasz. Piszesz że ja pisze bzdury a za chwilę że za kilka lat będziemy korzystać ............ To nie moja wina że aplikacje są jakie są. Gdyby działały wielowątkowo to i z procka wycisnęłyby wszystko i miałbyś gierę która śmiga na 4 rdzeniach czyli 10 Ghz smile.gif
batman
I tu się właśnie mylisz. Przetwarzanie wielowątkowe nie polega na mnożeniu zdolności obliczeniowych procesora, ale na przetwarzaniu kilku wątków z maksymalną mocą obliczeniową pojedynczego rdzenia. Jeśli jakaś aplikacja nie jest wielowątkowa, to nie znaczy, że będzie ona działała na jednym rdzeniu w prędkością równą iloczynowi ilość rdzeni * taktowanie procka. Przyszłością są aplikacje wielowątkowe, które będą potrafiły wykorzystać kilka rdzeni.
czachor
Dokładnie, absolutnie tego się nie mnoży. Jak to gdzieś było ładnie wytłumaczone:
Cytat
Dwupasmówka, 2 samochody [jeden na jednym pasie, drugi na drugim] które mogą jechać max 180 km/h [czyli 1,8 Ghz] czasem ciągnie jeden przyczepkę [program] czasem oboje ciągną coś za sobą [czasem jeden cięższy ładunek a drugi mniejszy lub bez przyczepki] a czasem te dwa samochodziki jednocześnie ciągną naczepę.
Czyli nie robią 2x180 km/h=360km/h ani nie 180 km/h : 2 - tylko [180 km/h]=[180 km/h]
kwiateusz
a nie moze być tak ze 1 program wykonuje 4 operacje na raz po jednej na rdzen dzieki czemu konczy prace 4x szybciej niz na 1 rdzeniu? smile.gif w takim wypadku moznaby zsumowac

a moze i nie ot takie luźne przemyslenia smile.gif
batman
Niestety nie działa to w taki sposób. To, że jakiś program potrafi wykorzystać więcej niż jeden rdzeń, oznacza jedynie, że jest bardziej wydajny. Nie znam testów wydajnościowych, które porównywałyby czas wykonania jakiegoś progarmu na prosku 4-rdzeniowym o taktowaniu np 1 GHz i procku 1-rdzeniowym o taktowaniu 4 GHz, jednak "kobieca intuicja" podpowiada, że większa ilość rdzeni będzie szybsza winksmiley.jpg A "kobieca intuicja" zna się na rzeczy winksmiley.jpg
dr_bonzo
kwiateusz:
Cytat
a nie moze być tak ze 1 program wykonuje 4 operacje na raz po jednej na rdzen dzieki czemu konczy prace 4x szybciej niz na 1 rdzeniu?

I tak i nie.

Wszystko jest zalezne od tego jak program jest napisany.

Procesor wielordzeniowy to prawie to samo co wiele procesorow (tu chyba nie bedziecie probowali ich predkosci dodawac) w komputerze (NIE mnozy sie czestotliwosci, 4x 2Ghz == 4x 2Ghz i kropka).
Wykonasz na nich kilka zadan (watkow) jednoczesnie, czy to beda watki z roznych programow, czy z jednego, tego samego.

To czy wykorzystasz rdzenie dla jednego programu zalezy od tego czy zadanie tego programu DA SIE wykonac rownolegle (jak malowanie pokoju przez 4ry osoby rownoczesnie) i CZY program jest tak NAPISANY, ze z tego korzysta (czy masz 3rech znajomych do malowania pokoju).

----------
batman: wyniki takiego benchmarku beda zalezne od rodzaju programu, i czy wykorzystuje wielowatkowosc.

---
Wielordzeniowosc (-procesorowosc) ma inna zalete: mozesz miec uruchomione wiecej softu, a system nadal jest responsywny: np. kompilujesz php + apacha, ogladasz film, i jeszcze mozesz www przegladac i masz zapas mocy.
A przy jednym CPU - kompilacja zapewne zajmie wiekszosc proca, no i procesor bedzie sie co chwile przelaczal na inne zadanie, a duzo przelaczen == duza strata czasu, w ciagu ktorego mozna wykonac konkretne zadanie, zamiast przelaczac sie miedzy nimi.
batman
Cytat
batman: wyniki takiego benchmarku beda zalezne od rodzaju programu, i czy wykorzystuje wielowatkowosc.

Oczywiście przy założeniu, że program wykorzystuje wielowątkowość. Oczywistym jest fakt, że program, który nie działa na wielu wątkach, będzie szybszy na jednym (ale szybszym) procesorze.
Demoneos
Cytat(dr_bonzo)
Procesor wielordzeniowy to prawie to samo co wiele procesorow (tu chyba nie bedziecie probowali ich predkosci dodawac) w komputerze (NIE mnozy sie czestotliwosci, 4x 2Ghz == 4x 2Ghz i kropka).

Weźmy przykładowy proceor wielordzeniowy 4x 2,5GHz. Chciałbym się upewnić czy każdy rdzeń ma swoje 2,5GHz, czy to są 2,5GHz do podziału na wszystkie rdzenie (nie chcę tu mnożyć 4x2,5GHz tylko wyjaśnić tą różnicę)?
dr_bonzo
Jak mowilem 4x2.5Ghz - to cztery rdzenie, kazdy po 2.5Ghz.

http://www.cpuid.com/cpuz.php - o obejrzyj info o proscku
kwiateusz
to nie jest do podziału tylko każdy rdzen ma tyle GHz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.