Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podział na Partycję (Windows XP)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Jerzy
Witam, posiadam dysk 60 GB, który jest podzielony na dwie partycję jedna zawiera system na drugiej przechowuję wszystkie swoje dane, niestety przy ostatnim formacie zrobiłem jeszcze jedną wolną partycję (przestrzeń na której mogę utworzyć dysk) zajmuje ona prawie 8 GB, chciałem dzis wykonać format i przypożądkować tą przesteń dyskowi C, na którym znajduje się system, niestety w żaden sposób nie mogę dojśc jak to zrobić, mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Pozdrawiam.
piotrooo89
może programem partition magic... on mi dużo pomógł. a jak nie to w instalatorze windy masz narzędzie do dzielenia. usuń starą partycje i stwórz sobie nową wliczając w to te 8gb nie przydzielone.
Jerzy
Poniżej przedstawiam screen jak to wygląda w Zarządzaniu Dyskami:

> Screen <

Więc chcę sformatować komputer, a raczej dysk C i wgrać na nowo na nim windowsa by zachować Dysk Danych, jednorazowo chciałbym powiększyć rozmiar dysku C własnie o te 8GB z partycji, niestety nie za bardzo wiem jak.

piotrooo89, no własnie gdy wcześniej instalowałem winde, chciałem zrobić to podczas instalacji gdy każe mi wybierać na jakiej partycji mam zainstalować windowsa niestety nie mogłem tego wykonać nie pamiętam już dlaczego ale nie mogłem.

piotrooo89
ja Ci radze spróbuj zrobić to tak:

odpal sobie instalatorek, dojdź do miejsca w którym wybierasz gdzie ma być zainstalowana winda, usuń sobie partycje c: i 8 GB, później stwórz partycję odnowa tą z tym 8 GB, i zainstaluj tam system. jeśli to nie zadziała to polecam partition magic on to też ładnie zrobi.
empathon
Po co przy formatowaniu ruszasz partycje? To są dwa zupełnie odmienne tematy. Inna sprawa przy partycjonowaniu formatowanie.
Nie "złączysz" tej wolnej przestrzeni z pierwsza podstawową partycją tak łatwo jak Ci koledzy piszą. Wolna przestrzeń jest na początku partycji rozszerzonej. Nie wiem czy PartitionMagic posiada możliwość zmiany rozmiaru partycji rozszerzonej. Musisz przesunąć początek partycji rozszerzonej do miejsca gdzie kończy się wolna przestrzeń. Dopiero wtedy będziesz mógł utworzyć większą pierwszą partycję. Teoretycznie nie powinno być problemu. Jeśli jednak masz możliwość zrobić backup danych z drugiej partycji - usuń cała strukturę, przemyśl dobrze jak chcesz mieć podzielony dysk (pamiętaj, że podstawowych partycji może być tylko 4) i zrób wszystko na świeżo.
sztosz
Acronis Disk Director:
1. Zmniejszamy rozmiar partycji rozszerzonej (Extended) o te 7.23 GB (change size) można to zrobić suwakiem lub wpisując wartości recznie.
2. Zwiększamy rozmiar partycji podstawowej (Primary) C: o te 7.23 GB (change size) można to zrobić suwakiem lub wpisując wartości recznie.
3. Klikamy na flagę, Commit czy jak to się tam nazywa.
4. Poproszeni o to uruchamiamy ponownie komputer, być może nie będzie potrzeby.
5. Cierpliwie czekamy.
6. Cieszymy się wynikiem operacji bez używania zabugowanego Partition Magic i bez konieczności reinstalacji systemu, tudzież formatowania partycji.

Ryzyko: Istnieje niewielkie (rzedu promili) ryzyko że coś pójdzie nie tak, ale skoro nie ma na partycji C żadnych newralgicznych danych (vide chęć jej formatowania) to nie będę się tu rozwodził nad backupem danych czy metodą przeciwdziałania utracie zasilania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.