Witam serdecznie,
przepraszam moze za maly OFF, ale uwazam, ze jest to miejsce gdzie na pewno na swoje pytanie uzyskam kompetentna odpowiedz, a i tematyka pokrewna. Otoz coraz bardziej zaczynaja mi sie podobac zwiazane z bazami daych. Wiadomo jak sie zaczynalo - pierwsze selecty w MySql, potem w pracy Postgres teraz powoli w ramach nauki przymierzam sie do Oracla. Pytanie moje brzmi - gdybym chcial swa przyszlosc zawodowa zwiazac z projektowaniem/administracja baz danych to jaka sciezke rozwoju powinienem obrac?
Brzmi to moze jak pytanie dziecka neo, ale prawda jest taka, ze o ile w przypadku np. linuxa da sie to powiedzmy jakos symulowac (pierwsza siec w domu i uslugi uruchamiane na localhoscie), potem jakas siec szkolna/osiedlowa/ i bazujac na tym szuka sie czesto pracy majac juz calkiem fajne doswiadczenia. Jak to zrobic z bazami danych? Wiadomo, ze istnieje bogata literatura dotyczaca baz danych w ogolnosci, ich projektowania i tworzenia, samego jezyka SQL dosc sporo mozna sie nauczyc z literatury i netu, ale co z doswiadczeniem? Wiadomo, ze mozna odpalic je wszystkie na localhoscie, obejrzec ze wszystkich stron (struktuta katalogow i plikow, narzedzia konsolowe/okienkowe, rozne metody konfiguracji), ale potem co? Od razu szukac pracy jako jakis 'junior database administrator/projektant' czy potencjalnie da sie znalezc jakies mniejsze projekty/firmy, ktore potrzebowalyby takiego mlodego do przeszkolenia? Dodam na koniec, ze z bazami mam do czynienia od 2 lat (w sensie usera, choc i po czesci kreatora, bo oddzielne komponenety, ktore tworze sa oparte na tabelach, ktore sam zaprojektuje i wdroze). Jak to widzicie i czy ktos moze mial kiedys podobne dylematy?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Chleb
PS. Gdyby tematyka nie ta to oczywiscie prosze administratorow o przeniesienie do wlasciwego.