Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka baza danych ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
majestiq
Witam,

Właśnie dostałem info od administratora nazwa.pl że moja domena została zablokowana za przekroczenie limitu transferu danych z/do bazy
w ciągu doby.

Limit jest na 10GB na dobę a wczoraj strona zużyła 80GB.
Strona jest nowa i z czasem 'zje' dużo więcej transferu.

Pytanie: Gdzie znajde bazę która nie będzie miała takich nędznych limitów jak nazwa.pl
Zna ktoś jakiś serwer - może być płatny (dobrze żeby można było się połączyć z bazą z innego serwera bo strony bym wolał nie przenosić)
webdice
Przeniesienie strony, to jest nic w porównaniu do przenoszenia bazy (chociaż ani jedno ani drugie nie jest trudne i czasochłonne). Odwoływanie się do bazy która znajduję się na innym serwerze (poza siecią lokalna) jest mało opłacalne ze względów wydajnościowych. Nie będę Ci tu polecał żadnych firm hostingowych (bo nie korzystam), ale jeśli już chcesz przenosić bazę to zrób to razem ze stroną.
majestiq
Skoro tak mówisz to będe musiał tak zrobić.
Poprostu mam zarejestrowaną domenę w nazwa.pl i nie chciało mi się znowu bawić z przenoszeniem strony i domeny gdzie indziej.

Może mi ktoś polecić jakiś serwer z dobrą baza MySQL (duże limity transferu) ?
Piniek
Cytat
Może mi ktoś polecić jakiś serwer z dobrą baza MySQL (duże limity transferu) ?

Tutaj link lub tutaj znajdziesz odpowiedz.
LonelyKnight
Cytat(majestiq @ 19.05.2008, 13:32:25 ) *
Witam,

Właśnie dostałem info od administratora nazwa.pl że moja domena została zablokowana za przekroczenie limitu transferu danych z/do bazy
w ciągu doby.

Limit jest na 10GB na dobę a wczoraj strona zużyła 80GB.
Strona jest nowa i z czasem 'zje' dużo więcej transferu.

Pytanie: Gdzie znajde bazę która nie będzie miała takich nędznych limitów jak nazwa.pl
Zna ktoś jakiś serwer - może być płatny (dobrze żeby można było się połączyć z bazą z innego serwera bo strony bym wolał nie przenosić)

Po 1 to co ma wspólnego domena z bazą danych?
Po 2 to jakich nędznych limitów? Coś mało prawdopodobne wydaje mi się, że w ciągu 24 godzin masz 10 Gb transferu "z/do bazy".
majestiq
Co to ma wspólnego z domeną właśnie nie wiem - mogliby tylko bazy zablokować a jednak:

"Informuję, że administrator NetArt zablokował dostęp do
serwera ...."

No fak nie mam 10Gb transferu z/do bazy na dobę tylko 80GB (wczoraj) a serwis ma dopiero kilka dni
i narazie odwiedz go 'tylko' okolo 3000uv/dz.

W bazie jest 100 000 rekordów.
Głowne zapytania to selecty z 1 tabeli z tej bazy.

Jak ktoś poda bardzo ogólne zapytanie np wpisze jedna literkę lub coś w tym stylu to wiadomo baza zwróci kilka tysięcy rekordów, ale średni zwraca z 30.

Czy jak dam LIMIT na SELECTa np 50 to może coś pomóc ?
dr_bonzo
Skoro masz duzy transfer to albo masz duzo pojedynczych requestow do bazy, albo te requesty sa duze.
Policz ile miales SELECTow do bazy, i ile srednio jeden zwracal danych (bajtow) i rekordow.
A potem przejrzyj jakie SQLki leca
LonelyKnight
No właśnie sprawdź te zapytania do bazy bo coś tu mi za dużo tego transferu. LIMIT'y powinny być poustawiane tak czy inaczej, chyba, że wyświetlasz kilka tysięcy rekordów na jednej podstronie jednocześnie, jeśli nie, to stronicowanie i odpowiednie limity. Wyniki będą mniejsze a zapytania szybsze.

Przy takim transferze nie polecisz raczej na żadnym współdzielonym hostingu. Przy wielkościach jakie podałeś to masz prawie 30 000 Gb transferu z/do DB rocznie...
majestiq
A czy jest jakiś prosty sposób na policzenie ilości SELECTow do bazy, i ile srednio jeden zwracal danych (bajtow) i rekordow ?
Czy muszę po prostu przy każdym selekcie ustawić zwiększanie o 1 licznika (dodatkowe pole w tabeli) ?
No i druga sprawa jak sprawdzić ile średnio jeden select zwraca danych ?
Shili
1 zwrócony znak to średnio (zaokrąglając, chyba że masz dużo ogonków i kodowanie utf) 1 bajt.
Możesz strlen-ować to co otrzymujesz i dodawać do jakiejś zmiennej.

Nie wiem co prawda jak masz skonstruowaną bazę i jakie zapytania robisz, ale unikaj też na przykład SELECT * FROM ... jeśli chodzi Ci o jeden czy dwa argumenty z encji (tak, bywa to dość częste, bo jest bardzo wygodne).

Też myślę, że hostingu z bazą danych, która obsłuży transfer 80GB dziennie zwyczajnie nie znajdziesz, a przynajmniej nie za w miarę sensowne pieniądze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.