Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z polskimi literami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rahman
Witam

Mam problem z wyświetlaniem polskich znaków na stronce.

Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />

W bazie danych mam ustawione czcionki na: latin2_general_ci, i z phpmyadmin ładnie widzi mi wszyskie polskie znaki, gdy jednak próbuję wyświetlić coś na stronce to np, zamiast ł mam ?, próbowałem to zmieniać, czcionki w bazie itd, ale bez efektu.

Pomoze ktoś??

Pozdrawiam
czachor
iso-8859-2?
Rahman
Cytat(czachor @ 21.05.2008, 14:58:19 ) *
iso-8859-2?

Niestety bez efektu
mike
Zgodne muszą być następujące rzeczy:
1. Kodowanie znaków w bazie;
2. Kodowanie znaków określone w nagłówku pliku html;
3. Kodowanie użyte do zapisu pliku w edytorze;

Jeśli nadal nie działa to:
4. Kodowanie dla połączenia z bazą danych;
Jako pierwsze zapytanie wykonujesz wtedy na przykład:
  1. SET NAMES utf8;
Rahman
czyli jak ma na przykład w nagłówku strony: iso-8859-1, to jakie ma byc w bazie? bo trochę nie kumam,

probowalem iso2 na strocnce utf-8 polish w bazie i tez bez efektu, a o co chodzi z tym
Kod
SET NAMES utf8;

Do edytowanie stron używam dreamweavera, strone testuje na webserv2.0, jesli to ma jakies znaczenie.

:/
mike
Jak masz takie w nagłówku to znaczy że takie wyświetlasz, więc w bazie powinieneś mieć takie same.
Chyba, że jak masz w bazie inne to pobierzesz i skonwertujesz do iso-8859-1
.radex
Z tym, że w iso-8859-1 jest chyba tylko jedna polska litera.
mike
I zacznijmy od tego że masz rozjechane bo ISO 8859-1 to nie jest latin2 tylko latin1
Więc powinieneś mieć w kodzie ISO 8859-2 a w bazie latin2, no chyba że piszesz aplikacje dla Niemców :-)
.radex
mike - raczej nie smile.gif

Cytat
(...)ładnie widzi mi wszyskie polskie znaki, gdy jednak próbuję wyświetlić coś na stronce to np, zamiast ł mam ?(...)
Shili
Raczej tak - na stronie ma inne kodowanie - nie potrafi rozpoznać poprawnie polskich znaków wyciągniętych z bazy i zastępuje krzakami.
Rahman
dzięki za odpowiedzi.

ISO 8859-2 a w bazie latin2_general_ci próbowałem oczywiście tez tak i nic, znowy zamiast 'ł' - '?', normalnie załamka z tym
koderrr
uzywasz notatnika ?
on czesto robi kaszane z kodowaniem
nie wolno go uzywac
mike
Cytat(Rahman @ 21.05.2008, 16:24:03 ) *
ISO 8859-2 a w bazie latin2_general_ci próbowałem oczywiście tez tak i nic, znowy zamiast 'ł' - '?', normalnie załamka z tym
A plik z jakim kodowaniem zapisałeś? W jakim edytorze?
Shili
Cytat
A zmieniłeś tylko wpis w meta, czy przekonwertowałeś dokument?
Rahman
chłopaki używam dreamwievera, tam miałem standardową tą metę od początku, latin1 z iso1 tez lipa, a jak przekonwertować stronkę?
Shili
Na przykład za pomocą programu gżegżółka
Rahman
no dzięki, będe z tym walczył, najbardziej mnie to wpieprza gdy w wyszukiwarce podaje piłka albo pilka, to nic nie znajdzie, tylko jak podam pi albo ka, to znajdzie piłki, nieźle.

Wszyskiego próbowałem chyba i nic, jakby ktoś miał tez problemy z tym to odsyłam tutaj, moze pomoze

http://forum.webserv.pl/viewtopic.php?t=18...t=polskie+znaki

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.