Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Systemy wersjonowania
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kwiateusz
Witajcie bracia (i siostry?)

Otóż wzięło mnie dziś na przemyślenia przeglądając panel admina assemblea odkryłem że jest coś więcej niż svn. Otóż z takich bardziej popularnych wg mojego researchu jest Git, Mercurial i Baazar.

Ktoś używa czegoś innego niż svn/cvs i mógłby przedstawić zalety lub wady które dostrzegł?

W Git urzekło mnie lokal repo (gdy nie ma dostępu do głównego serwera), oraz ze nie sieje Ci swoich katalogów wszędzie gdzie sie da a jedynie 1 główny i w tym miejscu kończy mi się moja wiedza, co prawda nadal o tym czytam, ale może ktoś dłużej w tym siedzi opowie coś ciekawego o używanym przez siebie systemie smile.gif

Zapraszam do dyskusji.
.radex
Osobiście używam svn (ze względu, że nie ma lepszych na sourceforge), ale ponoć (znajomy poleca) baardzo dobry jest git.

Dużo o nim nie wiem, ale ma taką zaletę, że nie jest zcentralizowany (mogą być fragmenty na wielu serwerach, czy jakoś tak)... Przy okazji został napisany przez linusa, więc raczej jest dobre tongue.gif (choć samego linusa nie lubię, ze względów na jego wypowiedzi, że np. C++ jest idiotyczny, a GNOME zostało napisane przez idiotów)

Pozostałe raczej nie są warte uwagi.
PiotrLegnica
darcs. Szybki, rozproszony, łatwy w obsłudze, napisany w moim ulubionym języku. ^^
Git nie ma natywnego klienta win32, i może być skomplikowany w obsłudze ("Everyday git with 20 commands or so" mówi samo za siebie).
A Bazaar jest fajny, tylko potrafi być nieco wolny.

Tylko jeśli wcześniej używałeś jedynie tradycyjnych, scentralizowanych VCSów to przejście na rozproszony może być trudne. winksmiley.jpg
Cytat
lokal repo (gdy nie ma dostępu do głównego serwera), oraz ze nie sieje Ci swoich katalogów wszędzie gdzie sie da a jedynie 1 główny

A to chyba jest w każdym DVCSie. tongue.gif
Cytat
(mogą być fragmenty na wielu serwerach, czy jakoś tak)

W tradycyjnych VCSach zwykle jest główne repozytorium na serwerze, a to co mają developerzy to tylko kopia, bezwartościowa bez głównego repozytorium. W DVCSach każda kopia repozytorium jest samodzielna i niezależna od tego głównego (ba, nawet nie musi być głównego, choć to trochę ułatwia wymienianie się zmianami). Tak w skrócie. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.