Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uszkodzone pliki w Operze.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
fjellah
Mam kolejny problem z moim internetem sad.gif Po sformatowaniu dysku net działa. Jednak okazuje się, że KAŻDY plik, który ściagnę, jest uszkodzony. Dodać trzeba, że przez ~godzinę nie miałem włączonego antywirusa(bo nie miałem na dysku ściągnietego) i musiałem podłączyć wtyczkę od internetu, żeby pobrać jakiś. Moje pytanie jest takie: czy na te pliki może mieć wpływ jakiś wirus, który wszedł na niechroniony komp? Czy może to być spowodowane niestabilnym przesyłem danych na liniach nowego ISP(ostatnio zmieniałem)? Pozdrawiam.
piotrooo89
może gubić jakieś pakiety i będzie Ci właśnie tak wariować... a ja polecam Ci załatw sobie jakiegoś antivira i wyzeruj dysk to mnie pomaga.
.radex
To zależy od Opery, czy ogólnie ściągane pliki są uszkodzone?
piotrooo89
przetestuj na ff i ie... jak gubi to znaczy ze coś z systemem jest nie tak.
fjellah
Opera ściąga plik, nie zgłaszając przy tym żadnych problemów. Dopiero jak próbuję coś wypakować/zainstalować okazuje się, że pliki są uszkodzone.
-----edit @ 13:41-----
W IE też pliki się urywają.
.radex
A strony? Normalnie się otwierają?
piotrooo89
to może być po prostu jakiś upierdliwy wirus... zagnieździł sie gdzieś i robi taką maniane... format + zerowanie - lamerskie wyjście ale najskuteczniejsze...
.radex
Może log z hijackthis?
fjellah
  1. <?php
  2. Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
  3. Scan saved at 15:59:21, on 2008-05-25
  4. Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
  5. MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
  6. Boot mode: Normal
  7.  
  8. Running processes:
  9. C:WINDOWSSystem32smss.exe
  10. C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
  11. C:WINDOWSsystem32services.exe
  12. C:WINDOWSsystem32lsass.exe
  13. C:WINDOWSSystem32Ati2evxx.exe
  14. C:WINDOWSsystem32svchost.exe
  15. C:WINDOWSSystem32svchost.exe
  16. C:WINDOWSsystem32Ati2evxx.exe
  17. C:WINDOWSsystem32spoolsv.exe
  18. D:programyAviraAntiVir PersonalEdition Classicavguard.exe
  19. C:WINDOWSSystem32WgaTray.exe
  20. D:programyAviraAntiVir PersonalEdition Classicsched.exe
  21. C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerbin&#092;nTrayFw.exe
  22. C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerApache GroupApache2binapache.exe
  23. D:programyAviraAntiVir PersonalEdition Classicavgnt.exe
  24. C:WINDOWSSystem32ctfmon.exe
  25. C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerbin&#092;nSvcIp.exe
  26. C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerbin&#092;nSvcLog.exe
  27. C:WINDOWSSystem32PnkBstrA.exe
  28. C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerApache GroupApache2binapache.exe
  29. C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerbin&#092;nSvcAppFlt.exe
  30. C:WINDOWSSystem32wuauclt.exe
  31. C:WINDOWSexplorer.exe
  32. D:programyoperaOpera.exe
  33. C:Program FilesTrend MicroHijackThisHijackThis.exe
  34.  
  35. R0 - HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łącza
  36. R3 - URLSearchHook: Winamp Search Class - {57BCA5FA-5DBB-45a2-B558-1755C3F6253B} - C:Program FilesWinamp Toolbarwinamptb.dll
  37. O2 - BHO: Winamp Toolbar Loader - {25CEE8EC-5730-41bc-8B58-22DDC8AB8C20} - C:Program FilesWinamp Toolbarwinamptb.dll
  38. O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:WINDOWSSystem32msdxm.ocx
  39. O3 - Toolbar: Winamp Toolbar - {EBF2BA02-9094-4c5a-858B-BB198F3D8DE2} - C:Program FilesWinamp Toolbarwinamptb.dll
  40. O4 - HKLM..Run: [nTrayFw] C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerbin&#092;nTrayFw.exe
  41. O4 - HKLM..Run: [avgnt] "D:programyAviraAntiVir PersonalEdition Classicavgnt.exe" /min
  42. O4 - HKLM..Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%system32dumprep 0 -k
  43. O4 - HKCU..Run: [CTFMON.EXE] C:WINDOWSSystem32ctfmon.exe
  44. O4 - HKCU..Run: [Gadu-Gadu] "C:Program Filesgadu-gadugg.exe" /tray
  45. O4 - HKUSS-1-5-19..Run: [CTFMON.EXE] C:WINDOWSSystem32CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')
  46. O4 - HKUSS-1-5-20..Run: [CTFMON.EXE] C:WINDOWSSystem32CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')
  47. O4 - HKUSS-1-5-18..Run: [CTFMON.EXE] C:WINDOWSSystem32CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
  48. O4 - HKUS.DEFAULT..Run: [CTFMON.EXE] C:WINDOWSSystem32CTFMON.EXE (User 'Default user')
  49. O8 - Extra context menu item: &Winamp Search - C:Documents and SettingsAll UsersDane aplikacjiWinamp ToolbarieToolbarresourcesen-USlocalsearch.html
  50. O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:PROGRA~1MICROS~2OFFICE11EXCEL.EXE/3000
  51. O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:PROGRA~1MICROS~2OFFICE11REFIEBAR.DLL
  52. O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:WINDOWSwebrelated.htm
  53. O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:WINDOWSwebrelated.htm
  54. O23 - Service: AntiVir PersonalEdition Classic Scheduler (AntiVirScheduler) - Avira GmbH - D:programyAviraAntiVir PersonalEdition Classicsched.exe
  55. O23 - Service: AntiVir PersonalEdition Classic Guard (AntiVirService) - Avira GmbH - D:programyAviraAntiVir PersonalEdition Classicavguard.exe
  56. O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:WINDOWSSystem32Ati2evxx.exe
  57. O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:WINDOWSsystem32ati2sgag.exe
  58. O23 - Service: ForceWare Intelligent Application Manager (IAM) - Unknown owner - C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerbin&#092;nSvcAppFlt.exe
  59. O23 - Service: Forceware Web Interface (ForcewareWebInterface) - Apache Software Foundation - C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerApache GroupApache2binapache.exe
  60. O23 - Service: Google Updater Service (gusvc) - Google - C:Program FilesGoogleCommonGoogle UpdaterGoogleUpdaterService.exe
  61. O23 - Service: ForceWare IP service (nSvcIp) - NVIDIA - C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerbin&#092;nSvcIp.exe
  62. O23 - Service: ForceWare user log service (nSvcLog) - NVIDIA - C:Program FilesNVIDIA CorporationNetworkAccessManagerbin&#092;nSvcLog.exe
  63. O23 - Service: PnkBstrA - Unknown owner - C:WINDOWSSystem32PnkBstrA.exe
  64.  
  65. --
  66. End of file - 4674 bytes
  67. ?>
log z hijackthis.
l0ud
Zróbmy test:

Ściągnij te 3 pliki:
http://l0ud.no-ip.org/test/

i napisz dokładnie ile bajtów zajmuje każdy z nich. (rozmiar we właściwościach - nie rozmiar na dysku)
fjellah
1- Błąd.
2- 26,1 KB
3- 91,1 KB
l0ud
Za mało precyzyjnie - chodziło o bajty, nie kilobajty. Poza tym... błąd? Przy pobieraniu zwykłego obrazka? smile.gif
piotrooo89
gubi pakiety to jest jasne... albo jak pakiety już są na dysku to je uszkadza.
fjellah
Cytat(l0ud)
Przy pobieraniu zwykłego obrazka?
Ach przekombinowałem:) Dałem "zapisz element docelowy jako..."(nie wiem czemu:) i wtedy wyskoczył błąd. W takim razie:
1-28521b
2-26794b
3-93354b
Cytat
gubi pakiety to jest jasne...
To w takim razie czy wina leży po stronie ISP czy mojego systemu?
l0ud
A czy działają te pliki? Wielkości są poprawne.
fjellah
Tak, pliki działają.
l0ud
W takim razie nie każdy plik, jaki ściągniesz jest uszkodzony. smile.gif
Daj link do jakiegoś pliku który Ci nie działa, i podaj jego wielkość w bajtach po ściągnięciu.
fjellah
Być może chodzi o pliki większe. Po sformatowaniu dysku ściągnąłem ok 20 plików po 300 mb każdy i, tak jak powiedziałem, każdy był walnięty. Pobrałem też avasta - po ściągnięciu nie dało się go zainstalować.
.radex
Odpal livecd jakiegoś linuksa (np. ubuntu) i sproboj pobrać jąkiś plik. W ten sposób będzie wiadomo, czy to wina netu czy softu.

A no tak, przecież nie masz jak ściągnąć livecd biggrin.gif Chyba, że jakiś twój znajomy ma.
empathon
Do potwierdzenia poprawności danych używa się sum kontrolnych nie sprawdza wielkość pliku ( dla Windows: http://etree.org/md5com.html ).
Najprostszy test od którego powinnyśmy zacząć:
Cytat
ping wp.pl
l0ud
empathon, masz oczywistą rację, ale najczęstszym objawem błędnego działania łącza i w konsekwencji uszkodzeniem plików jest ich 'obcinanie' co powoduje zmniejszenie objętości pliku. Za to działanie wirusa daje najczęściej skutek odwrotny smile.gif

Najlepszym testem byłoby chyba ściągnięcie przez kolegę jakiegoś większego pliku, który uległby uszkodzeniu. Wtedy podałby jego rozmiar, sumę kontrolną - i byłoby jasne smile.gif
.radex
Nie. Najlepszym testem byłoby ściągnięcie tego samego pliku z innego systemu - z tego samego komputera. Byłoby wiadomo, czy to wina łącza, czy windowsa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.