Ja bym wybrał standard. Osobiście używam Open-WRT do routera Asusa, ale myślę że dystrybucja akurat nie rożni się strukturą zbytnio. Micro to jest jądro które ma w sobie tylko rzeczy naprawdę niezbędne (używana wtedy kiedy wiesz co robisz i masz za mało flasha w routerze). Standard to wszystko co potrzebne do normalnej pracy routera + baza pod możliwość rozbudowy, np ftp, sambę, czy klient torrentów. Voip generic mów sam za siebie tak samo jak vpn generic, atheros to karta mini pc która można używać zamiast wbudowanej w router od broadcoma (czy co tam masz w routerze bo mi się sprawdzać nie chce

). Inne nie wiem, ale można w miarę bezpiecznie założyć że jeśli to jest router dokładnie taki jaki wziąłeś ze sklepu, nie wymieniałeś w nim nic, to std generic będzie działać bez problemów.
Proszę tylko o jedno: najpierw dokładnie dowiedz się jak przywrócić oryginalny firmware jak coś pójdzie nie tak i nie panikować!

Ja przez swój router obgryzłem wszystkie paznokcie bo szukałem jak przywrócić firmware po moim błędzie, a nie przed
I na pewno warto, mam na routerze z podpiętym twardzielem na usb ftp + samba + torrent + wget i http jak bym potrzebował