Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Eclipse PDT][Debbuger]
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
parzygnat
Mam taki problem, że uruchamia się proces debbugowania ale nie chce ruszyc do konca, zatrzymuje się na 19% i wyświetla się komunikat: "waiting for Xdebug session" Nie mogę nic innego zrobić jak tylko przerwać proces debbugowania. Nie mogę robić żadnych funkcji "step by step"
Ktoś ma jakieś pomysły?
Cezar708
proponuję przejrzeć http://forum.php.pl/index.php?showtopic=93...+Xdebug+session i następnym razem użyć wyszukiwarki forum winksmiley.jpg

Pozdrawiam
parzygnat
Widze ze miałeś podobny problem smile.gif Wiec pomęcze Cię może jeszcze trochę. Mam pytanie, jakiego serwera PHP używasz? Ja mam WAMP 2.0

A tak wygląda u mnie php.ini

[xdebug]
zend_extension_ts="C:\Program Files\wamp\bin\php\php5.2.5\ext\php_xdebug-2.0.3-5.1.7.dll"
xdebug.remote_enable=on
xdebug.remote_host=127.0.0.1
xdebug.remote_port=9000
xdebug.remote_handler="dbgp"
Cezar708
a ja mam Ubuntu 7.10 GutsyGibon z Apache 2.0 i u mnie ustawienie wygląda tak:

Kod
zend_extension = /usr/lib/php5/20060613/xdebug.so

xdebug.remote_enable=on
xdebug.extended_info=1
xdebug.remote_host=127.0.0.1
xdebug.remote_port=9000

trochę się różni, ale może pomoże winksmiley.jpg

Pozdrawiam
parzygnat
Najbardziej w tym wszystkim to zaczynam dostrzegac roznice pomiędzy rozszerzeniem:

zend_extension_ts="C:\Program Files\wamp\bin\php\php5.2.5\ext\php_xdebug-2.0.3-5.1.7.dll"

a tym co masz Ty:

zend_extension = /usr/lib/php5/20060613/xdebug.so

Z tego co mi sie wydaje to rozszerzenie .so to jest modul serwera Apache
Bo w sumie to WAMP tez ma serwer Apache 2.0 wiec powinno to chulac i tu i tu. Ja ten plik
php_xdebug-2.0.3-5.1.7.dll
to uruchamiam jako rozszerzenie PHP i tu moze byc blad, bo jak uruchamiam phpini() to nic mi sie nie wyswietla zebym uruchomil jakis modul xdebugera sad.gif
Mozesz mi podac link do
xdebug.so

Ok udalo sie uruchomic ten modul pod windows ale to dziwna sprawa bo wylaczylem rozszerzenie php i wtedy zaczelo dzialac ale zobaczymy czy dalej sie uda cos zrobic pod Eclipse PDT....

Cos zaczelo dzialac smile.gif zaraz prztestuje wszystko smile.gif Jest jakis maly sukces bo juz moge step by step zasuwac w projekcie

Teraz pojawil sie problem taki:

Debbuger dziala bez zarzutu ale Eclipse nie przesyla do przegladarki tego co jest napisane w html'u w konsekwencji nie moge debagowac calego serwisu przy pomocy
PHP Web Page sad.gif
Cezar708
hmm, a jak ustawiłeś? Napisz coś o tym... może wspólnie znajdziemy błąd (jak nie zasnę do tego czasu winksmiley.jpg)

proponuję abyś wszedł na blog ludvika i wg tego zrobił. Ja wg tego robiłem i wszystko było ok winksmiley.jpg
parzygnat
hym.. ale co moglem pomieszac w ustawieniach? Dziwne bo czesc kodu html interpretuje a czesc nie jest przesylane do przegladarki.
Cezar708
a co się dzieje z eclipsem, jaki jest jego stan debugera? Może czeka na Twoją akcję w przeglądarce?

Remote Launch?
parzygnat
Zgadza sie. Jest Remote Launch, ale przeglądarka nie dostaje wszystkiego co powinna dostać i czeka na reakcję serwera (ale w Eclipse juz wiecej nie mogę debbugować danej strony bo jest koniec, czyli w teori powinno się wszystko przesłać) . Jak dam "Stop" w przeglądarce i podglądne źródło strony to widzę, że nie wszystko zostało przesłane.
Nie wiem jak mam to lepiej wyjaśnić smile.gif Dzieki wogóle za wcześniejszą pomoc przy uruchomieniu smile.gif

Jak nacisnę "terminate" w Eclipse to strona cala się wyświetli ale skutek jest taki ze process debuggowania sie konczy a ja chciałbym debbugować dalej.

Nie wiem czy tak to powinno działać, bo mój instynkt mówi mi, że nie do końca. Chodzi o to, że muszę nacisnąć "Disconect" i problem znika, czyli w przeglądarka otrzymuje wszystkie dane i wyświetla je poprawnie. Nastepnie naciskam jakiś kolejny link do innej podstrony i debbuger wykrywa, że coś zrobiłem i zaczyna ją debagować. Wszystko niby ok ale czy to tak powinno działać.... ? Odpowiem sobie na to pytanie może sam a może kogoś to nakieruje na lepszą odpowiedz. Mi się wydaje, że chodzi o zakończenie danej sesji a wiadomo, że sesja musi być wywołana przed przesłaniem czegokolwiek do przeglądarki bo inaczej wysypie się błąd, może o to chodzi?

Jest jeszcze drugi problem smile.gif
Nie pokazuje mi się w zakładce Variables (Eclipse) tablica $_SESSION, mimo, że jak debbuguje stronę to cos tam jest ale dochodzę do wartości ($wartosc1) w tej tablicy na zasadzie pętli (foreach $_SESSION as $klucz1 => $wartosc1). Czy można jakoś dodać na sztywno jakąś zmienną do zakładki Variables (Eclipse)questionmark.gif
Cezar708
trochę może już późno (dawno mnie tu nie było winksmiley.jpg) i być może już masz rozwiązanie, ale chodzi o to, że "Remote Launch" chodzi o to, że xDebug czeka na Twoją reakcję... po prostu pozakładaj w kodzie breakpointy i kliknij tak aby skrypt zaczynał się wykonywać winksmiley.jpg

Pozdrawiam
parzygnat
Dzieki za odpowiedz, zadziałało już. Problem leżał po stronie serwera ale to rozwiązałem smile.gif Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.