Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projektowanie bazy danych, tabela z komentarzami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Joachim Peters
Witam,

Jestem na etapie projektowania bazy danych dla portalu z dużą ilością komentarzy. Komentarze mają być dostępne do newsów, artykułów oraz plików. Tu zaczyna się mój problem, nie wiem czy mam zrobić to wszystko w jednej tabeli i dodać kolumny module i element_id, gdzie znajdowały by się kolejno nazwa modułu w którym komentarz został napisany i id elementu do którego w tym module jest komentarz. Czy może zrobić do wszystkiego osobne tabele?
Jak to widzicie?

Pozdrawiam
zzeus
Ja bym zrobił wszystko w osobnych tabelach, bo z czasem może się nagromadzić trochę tych komentarzy i jedna tabela może się rozrosnąć. Poza tym zapytania będą prostsze, a co za tym idzie szybsze. Komentarze są z osobnych działów, więc nie będzie między nimi powiązania, a co za tym idzie nie trzeba będzie też łączyć osobnych tabel.
cojack
Zgadzam się w 100% z zzeusem, gdyż podstawą w bazie danych i standardzie ansi SQL jest to by rekordy nie miały lub miały jak najmniej wartości NULL. A gdybyś to zrobił na swój sposób tych wartości było by b.dużo. Druga opcja jest lepsza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.