Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie oparte na sesjach id.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kajok
Wiecie jak przerobić ten skrypt logowania aby sesja zawsze była taka jak urzytkownika id.Aby 1 sesja odpowiadała zawsze temu samemu urzytkowników.CZyli sesje oparte na id.

1. <?php
  2. session_register("zalogowany");
  3.  
  4. if(empty($_SESSION["zalogowany"]))$_SESSION["zalogowany"]=0;
  5.  
  6. mysql_connect("localhost", "", "")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą");
  7. mysql_select_db("")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");
  8.  
  9. function ShowLogin($komunikat=""){
  10. echo "$komunikat<br>";
  11. echo "<form action='index.php' method=post>";
  12. echo "Email: <input type=text name=login><br>";
  13. echo "Hasło: <input type=text name=haslo><br>";
  14. echo "<input type=submit value='Zaloguj!'>";
  15. echo "</form>";
  16. echo "Jeśli nie jesteś zarejestrowany, <a href='rejestruj.php'><B>tu znajdziesz formularz</B></a>";
  17. }
  18.  
  19. ?>
  20. <?php
  21. if($_GET["wyloguj"]=="tak"){$_SESSION["zalogowany"]=0;echo "Zostałeś wylogowany z serwisu";}
  22. if($_SESSION["zalogowany"]!=1){
  23. if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])){
  24. if(mysql_num_rows(mysql_query("select * from users where user_login = '".htmlspecialchars($_POST["login"])."' AND user_haslo = '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."'"))){
  25. echo "Zalogowano poprawnie. <a href='index.php'>Przejdź na stronę główną</a>";
  26. $_SESSION["zalogowany"]=1;
  27. }
  28. else echo ShowLogin("Podano złe dane!!!");
  29. }
  30. else ShowLogin();
  31. }
  32. else{
  33. ?>
  34. Gratulacje! Zalogowałeś się pomyślnie! Masz teraz pełny dostęp do serwisu.
  35. <br><a href='index.php?wyloguj=tak'>wyloguj się</a>
  36. <?php
  37. }
  38. ?>
  39. <?php mysql_close(); ?>
  40.  
Mlodycompany
wyciagasz dane z zapytania i dodajesz je do sesji. proste! a na przyszlosc przy wylogowywaniu nie rob $_SESSION['zalogowany'] = 0; tylko session_destroy; poniewaz gdy masz w sesji jeszcze login albo cos takiego to nadal to istnieje a jak niszczysz sesje to niszczysz ja cala
kajok
Mlodycompany a możesz mi to napisać z tym id jak kod cały ma prawidłowo wyglądać.
Bo ja się na tym nie znam.Prubuje z lepieć zawsze coś.Html to można powiedzieć że jestem obcykany ale php to nędza.Może kiedyś zatrybie.Ale narazie katastrofa.Potrzebuje te sesje na id po to bo:
Jak będżie chciał ktoś kupić odemnie produkt w postaci informacji to aby tylko temu co kupił z tej sesji id wyświetlała się dana inframacja zakupiona,czyli temu urzytkownikowi co naprawdę kupił.
Pleas pomocy.Chciałbym to komuś zlecić ale jestem bez forsy lewej.Dlataego szukam pomocy na forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.