Lion_87
5.06.2008, 15:01:56
Uruchamiam komputer (XP) i wszystko pieknie sie ładuje. Uruchamianie kompa dochodzi do momentu w którym na moniorze wyswietla sie niebieski ekran z napisem "ZAPRASZAMY" i dalej nic. Uruhamianie zatrzymuje sie w tym momencie. Co robic? Formatowac czy co?
tommy4
5.06.2008, 16:14:20
1) Tryb awaryjny (F8 podczas uruchamiania)
2) Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Użytkownicy i grupy lokalne
Spróbuj tam przyblokować użytkowników i np. zrobić nowego.
Z poziomu awaryjnego możesz np. potem przenieść dane ze starych kont do nowych kont (z documents and settings).
trucksweb
5.06.2008, 17:08:25
wejdz na tryb awaryjny a z niego, przywracanie systemu .Przywroc jakies 3dni wczesniej.
Lion_87
5.06.2008, 18:14:05
no zrobilem tak jak mowiles TOMMY4 stworzylem nowe konto aleeeee nie nadalem praw administratpra mu. No i co prawda uruchamiua sie teraz ale nic nie moge zrobic. Nie moge nic zainstalowac, zmienic praw, ani wejsc w tryb awaryjny bo nie mam uprawnien administtratora. Niepotrzebnie wszystkie konta inne poblokowalem. To co teraz mam zrobic??
trucksweb
5.06.2008, 19:56:52
wejdz przez tryb awaryjny, po wejsciu BIOSU wcisnij F8 i wtedy zmienisz
Lion_87
15.06.2008, 17:08:06
i nadal ten sam problem....
utworzyłem nowe konto ale tamte poblokowałem i nie moge nic na tym koncie nic zrobić. Niemoge ani sformatować komputera ani wgrac jeszcze raz XP bo wyskakuje mi ze nie mam uprawnien "odmowa dostepu"
w tryb awaryjny tez nie moge wejsc. W momencie wchhodzenia w niego pojawia sie informacja "WYBIERZ UŻYTKOWNIKA" tyle że obok nie ma żadego użytkownika do wyboru i jdyne co moge zrbić to reset lub zamkniecie systemu.
Czy ma ktos jakis pomysł

?
Shili
15.06.2008, 17:39:09
To dziwne - ostatnio naprawiałam komputer właśnie z takim samym problemem, ale instalacja systemu na nowo rozwiązała problem (przy naprawie żądało hasła administratora, którego to hasła użytkownik nie pamiętał, ale przy stawianiu systemu na nowo żaden tego typu monit się nie pokazał, zresztą w całej mojej "karierze" też nie, a parę systemów już postawiłam).
Format komputera nie zależy od hasła użytkownika. Coś, czego jeszcze można spróbować, to ściągnąć sobie jakieś live-cd i spod linuxa spróbować usunąć partycję windowsowską. Wtedy nawet będziesz prawdpodobnie mógł sobie zgrać dane, które chcesz zachować.
Ale mimo wszystko jestem ciekawa jak dokładnie przebiega instalacja nowego systemu. Co się dzieje, jak wkładasz płytę z systemem? Prosiłabym o w miarę dokładny i możliwie szczegółowy opis.
Lion_87
18.06.2008, 13:32:14
OK już naprawiłem.
choć przyznam ze troch nie pomyślałem
wystarczylo ustawic aby najpierw czytał płyte
A potem wszystko pieknie i formatowanie i wgranie XP
Dzieki za pomoc innym
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.