Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odpowiedni CMS(F) na wieldomenową aplikacje
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
Liko
Witam Forumowicze,

Nadszedł pewien czas, aby zmodernizować w trybie ok. 3 m-c kilka stron, a raczej grupę stron. Mianowicie kilka witryn w pewien sposób powiązanych ze sobą tematycznie, a także bazodanowo (użytkownicy).

Przymierzam się do wdrożenia aplikacji większego formatu niż podstawowy system CMS. Wybrałem spośród wielu dostępnych aplikacji kilka, które moim (i nie tylko) zdaniem zasługują na zainteresowanie. CMS-y, a właściwie CMF-y, które wziąłem pod lupę to: Typo3, Drupal, eZ Publish.

Każdy z nich ma swoje wady i zalety (jak w życiu). Otóż muszę podjąć decyzję o tym, na którym z nich zacząć budować witryny. Dla lepszego zrozumienia sytuacji napiszę, że jedną z witryn jest sklep internetowy z wieloma produktami, inna to portal społecznościowy, a jeszcze inna to serwis informacyjny i agregator aktualności. Oczywiście jest też galeria i inne mniej ważne rzeczy. Wszystkie części oczywiście połączone i nie dublowane.

Pewnie przychodzi Wam na myśl "A dlaczego nie napiszesz własnej aplikacji skrojonej na miarę przy użyciu jakiegoś CMF-a (np. Symfony, CakePHP, Kohana). Szybka odpowiedź: wdrożenie takiego systemu zajmie o wiele więcej czasu, choć będzie on pisany w trakcie wdrażania gotowego CMS-a. Po prostu nie mamy wystarczającej ilości programistów, aby napisać wszystko od początku do - przysłowiowego - końca samemu, w krótkim okresie czasu.

Poszukujemy elastycznego rozwiązania, które pozwoli nam (po zmodyfikowaniu, dostosowaniu), niekoniecznie najmniejszym kosztem, wdrożenia wielowitrynowej aplikacji. Pomijam fakt Intranetu, który również byłby mile widziany.

Samemu jednocześnie jestem w kropce. Przez ostatnie dni testowałem każdy z wymienionych systemów. Jest to jednak za mała ilość czasu, aby obiektywnie ocenić możliwości każdego z nich, trudność i ilość energii, którą musimy włożyć, by system został dostosowany do naszych potrzeb.

Na uwagę również zasługuje fakt dobrej dokumentacji oraz wsparcia ze strony użytkowników (społeczności), a także płatnych "supportów".

Jeżeli mieliście styczność z jedną ww. aplikacją jestem otwarty na Wasze doświadczenia, refleksje i uwagi.

Pozdrawiam i życzę burzliwej dyskusji smile.gif
kallosz
typo3 albo ez
jednak decyzja nalezy do ciebie:)

stawiałem juz na ez wszystko bez problemowo
natomiast z typo3 byly przeszkody

ZendFramework mogl bys rowniez sprobowac < warto
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.