Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dokładanie pamięci
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
jaczula
Witam,

mam pytanie: Czy do dwóch kości pamięci na mojej płycie głównej mogę dołożyć jeszcze jedną?

Mam:
płytę główną klik
kość pamięci PC-3200 (200 Mhz) 256 MB
kość pamięci PC-2700 (166 Mhz) 256 MB

Chciałbym kupić:
kość pamięci PC- ? ( ? Mhz ) 1024 MB

Czy da się takie coś zrobić i jaką muszę kupić tę kość?
Joachim Peters
Możesz dołożyć, bo masz 3 banki (w tym jeden wolny).
Maksymalnie możesz włożyć razem (w 3 banki) 2 GB ramu.
Jak już dokładasz te 1 GB ramu to kup DDR PC2700 (333Mhz) - im wyższa przepustowość tym lepiej.

Na pewno podałeś dobrą płytę? Z tej specyfikacji produktu wynika, że nie możesz używać pamięci DDR PC-3200, a jak sam podałeś masz taką zamontowaną.
jaczula
To, że mam 3 banki, to wiem. Problem w tym, że kiedyś dołożyłem jakieś 256 MB do tego i komp mi się nie uruchamiał. Nie chce teraz kupić i wywalić.

edit: A płytę podałem dobrą.
Joachim Peters
Jeżeli to jest ta płyta to kup pamięć: DDR PC2700 (333MHz) - http://allegro.pl/4301_pc2700_333mhz_.html...&view=gtext
Co do obecnych pamięci to kość PC-3200 (200 Mhz) 256 MB jest niezgodna z twoją płytą główną, więc nie wiem jakim cudem to Ci działa. Ja bym po kupnie nowej ją wyciągnął. Co do tej PC-2700 (166 Mhz) 256 MB to ona jest zgodna, ale wolna (166 Mhz) - ale możesz ją zostawić.
jaczula
Teoretycznie kość PC-3200 pracuje z częstotliwością 400 Mhz, a u mnie 200 Mhz. Nie wiem jak to działa, ale i tak dzięki za pomoc.

edit: Sorry, pomyłka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.