Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] $this->_redirect
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
toomeczek
Mam plugin który wykonuje sie przed Dispatcherem i sprawdza czy użytkownik jest zalogowany. Jak nie jest zalogowany to powinien przekierować do panelu logowania, tylko nie wiem jak sie odwołać do _redirect(''), bo $this dowoluje sie do Zend_Controller_Plugin_Abstract, a tu nie ma tej metody. Macie jakiś pomysł?

1. <?php
  2. class Zend_Controller_Plugin_Authorization extends Zend_Controller_Plugin_Abstract
  3. {
  4. public function preDispatch(Zend_Controller_Request_Abstract $request)
  5. {
  6. $name = $this->getRequest()->getControllerName();
  7. $auth = Zend_Auth::getInstance();
  8.  
  9. if(!$auth->hasIdentity() and $name!='admin')
  10. {  
  11.  $this->_redirect('/admin'); //niezalogowany
  12. }
  13. }
  14. }
  15. ?>

Zmieniłem na coś takiego
  1. <?php
  2. if(!$auth->hasIdentity() and $name!='admin')
  3. {  
  4.  $this->getRequest()->setControllerName('admin');
  5. }
  6. ?>
batman
_redirect jest helperem widoku, więc musisz mieć instancję widoku. Jak ją wyciągniesz, to już zależy od Ciebie, sposobów jest kilka. Ale zamiast kombinować z _redirect możesz zrobić coś takiego:
  1. <?php
  2. $response = $this->getResponse();
  3. $response->setRedirect('/error/access/');
  4. $response->sendHeaders();
  5. ?>
toomeczek
OK, dziala smile.gif

Mam jeszcze jedno pytanie bo zrobilem odrazu:

1. <?php
  2. public function Authentication($auth){
  3. $user=$auth->getIdentity();
  4. if($user){
  5.  
  6. $uprawnienia= $user->uprawnienia;
  7. $acl = new Zend_Acl();
  8. $acl->addRole(new Zend_Acl_Role('guest'))
  9. ->addRole(new Zend_Acl_Role('member'))
  10. ->addRole(new Zend_Acl_Role('admin'));
  11.  
  12. $acl->add(new Zend_Acl_Resource('index')); 
  13. $acl->allow('guest', 'index');
  14.  
  15. $acl->add(new Zend_Acl_Resource('admin')); 
  16. $acl->allow('guest', 'admin');
  17.  
  18. return $acl->isAllowed($uprawnienia, $this->name) ? '1' : '0';
  19.  
  20. }else return 1;
  21. }
  22. ?>

i tu jak zworci 0 to znacza ze nie ma dostepu, chce to wyswietlic uzytkownikowi,
ale
  1. <?php
  2. Zend_Loader::loadClass('Zend_View');
  3. $view = new Zend_View();
  4. $view->books = $data;
  5.  
  6. // and render a view script called "error.php"
  7. echo $view->render('booklist.php');
  8. ?>

nie dziala bo mam header i footer w folderze wyżej zeby byl dostepny dla wszystkich widokow i nie chce mi ich wczytac. Ustawiam
$view->setScriptPath('/application/views/script'); ale i tak nie dziala
batman
Miałem podobny problem z dołączaniem menu i rozwiązałem to dodając poniższy kod do metody init() w kontrolerze
  1. <?php
  2. $this->view->addScriptPath('../application/modules/admin/views/scripts/');
  3. /* Twoj kod */
  4. $this->view->setScriptPath('../application/modules/documents/views/scripts/');
  5. ?>
toomeczek
No tak, ale w index.phtml mam takei cos:

1. <?php echo $this->render('header.phtml'); ?>
  2. <?php echo $this->render('menu_up.phtml'); ?>
  3. <?php echo $this->render('footer.phtml'); ?>

i juz nie widzi tego bo jest poziom wyzej zeby bylo dostepny dla wszystkich
batman
Zamiast bawić się takie coś, użyj Zend_Layout. Masz wtedy większą kontrolę nad wyglądem strony i nie musisz kombinować z widocznością.
toomeczek
Ok pobawiłem sie Zend_Layout i nawet doinstalowalem sobie Smarty, ale jak mam glowny plik layout.tpl, a akcje mam admin/login/ to i tak wczytuje mi tylko layout.tpl, jak zrobić zeby wczytywal mi odpowiadnia akcje?

bo nie wiem czy dobrze wczytuje:

1. <?php
  2. Zend_Layout::startMvc(array('layoutPath' => $config->layout->layoutPath,
  3. 'view' => $view,
  4. 'contentKey' => $config->layout->contentKey,
  5. 'inflector' => $inflector));
  6. ?>
batman
W kontrolerze w metodzie init() ustawiasz jaki layout ma zostać wczytany
  1. <?php
  2. $layout->setLayout('nazwa_pliku_z_layoutem');
  3. ?>
toomeczek
OK tylko ze layouty mam wczytane w indeksie

1. <?php
  2. $layout=Zend_Layout::startMvc(array('layoutPath' => $config->layout->layoutPath,
  3. 'view' => $view,
  4. 'contentKey' => $config->layout->contentKey,
  5. 'inflector' => $inflector));
  6. ?>

A nie w kontrolerach

Ok dałem sobie juz rade.
batman
Metoda setLayout() pozwala na podmianę aktualnego layoutu. Dzięki temu możesz dowolnie wczytywać layouty.
toomeczek
Tak tylko nie wiedzialem jak sie do niej odwołać ale zapomnialem o helperach:

1. <?php
  2. $this->_helper->layout->setLayout
  3. ?>

Mam jeszcze jedno pytanie mam nadzieje ze ostatnie, bo po zalogowaniu przez Zend_Auth_Adapter_DbTable

chce w layoutach używające helpera pokazywać dane użytkownika zalogowanygo, np przy linku wyloguj, ale jak wczytuje helper

1. <?php
  2. class Zend_View_Hepler_Admin{
  3.  
  4. function Admin(){
  5. $auth = Zend_Auth::getInstance();
  6. $user=$auth->getIdentity();
  7.  
  8. return $user;
  9. }
  10.  
  11. }
  12. ?>

który jest w katalogu application/views/helpers/

i wywoluje go w pliku phtml
  1. <?php
  2. $this->Admin();
  3. ?>

to dostaje bląd

1. <?php
  2. exception 'Zend_View_Exception' with message 'helper 'Admin' not found in path' in /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php:1004Stack trace:
  3. #0 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(497): Zend_View_Abstract->_loadClass('helper', 'Admin')
  4. #1 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(294): Zend_View_Abstract->getHelper('Admin')
  5. #2 [internal function]: Zend_View_Abstract->__call('Admin', Array)
  6. #3 /home/emadness/public_html/cms/application/views/scripts/header.phtml(19): Zend_View->Admin()
  7. #4 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View.php(46): include('/home/emadness/...')
  8. #5 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(769): Zend_View->_run('./application/v...')
  9. #6 /home/emadness/public_html/cms/application/views/scripts/index/index.phtml(1): Zend_View_Abstract->render('header.phtml')#
  10. /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View.php(46): include('/home/emadness/...')
  11. #8 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(769): Zend_View->_run('./application/v...')
  12. #9 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(895): Zend_View_Abstract->render('index/index.pht...')
  13. #10 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(916): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->renderScript('index/index.pht...', NULL)
  14. #11 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(955): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->render()
  15. #12 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/HelperBroker.php(161): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->postDispatch()
  16. #13 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action.php(512): Zend_Controller_Action_HelperBroker->notifyPostDispatch()
  17. #14 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Dispatcher/Standard.php(293): Zend_Controller_Action->dispatch('indexAction')
  18. #15 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Front.php(914): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http))
  19. #16 /home/emadness/public_html/cms/index.php(53): Zend_Controller_Front->dispatch()
  20. #17 {main}" exception 'Zend_View_Exception' with message 'helper 'Admin' not found in path' in /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php:1004
  21.  Stack trace:
  22.  #0 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(497): Zend_View_Abstract->_loadClass('helper', 'Admin')
  23.  #1 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(294): Zend_View_Abstract->getHelper('Admin')
  24.  #2 [internal function]: Zend_View_Abstract->__call('Admin', Array)
  25.  #3 /home/emadness/public_html/cms/application/views/scripts/header.phtml(19): Zend_View->Admin()
  26.  #4 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View.php(46): include('/home/emadness/...')
  27.  #5 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(769): Zend_View->_run('./application/v...')
  28.  #6 /home/emadness/public_html/cms/application/views/scripts/index/index.phtml(1): Zend_View_Abstract->render('header.phtml')
  29.  #7 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View.php(46): include('/home/emadness/...')
  30.  #8 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(769): Zend_View->_run('./application/v...')
  31.  #9 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(895): Zend_View_Abstract->render('index/index.pht...')
  32.  #10 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(916): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->renderScript('index/index.pht...', NULL)
  33.  #11 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(955): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->render()
  34.  #12 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/HelperBroker.php(161): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->postDispatch()
  35.  #13 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action.php(512): Zend_Controller_Action_HelperBroker->notifyPostDispatch()
  36.  #14 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Dispatcher/Standard.php(293): Zend_Controller_Action->dispatch('indexAction')
  37.  #15 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Front.php(914): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http))
  38.  #16 /home/emadness/public_html/cms/index.php(53): Zend_Controller_Front->dispatch()
  39.  #17 {main}
  40. ?>
batman
Masz złe ścieżki. Jeśli Twój helper ma klasę Zend_View_Hepler_Admin, to w katalogu Zend/View/Helper musi się znaleźć plik Admin.php
A jeśli chcesz, by helper był tam, gdzie go zapisałeś, czyli application/views/helpers/, to klasa musi mieć postać Application_View_Helpers_Admin (ale głowy nie dam). A dodawanie ścieżek, w których można znaleźć helpera, robisz tak:
  1. <?php
  2. $view->addHelperPath('/path/to/some/helpers', 'My_View_Helper');
  3. ?>
toomeczek
Ok, tez osbie poradzilem ale bez sciezki.

A mam pytanie co do layoutow bo z automatu jest wczytywany layout.phtml nawet jak jest akcja admin/loguj/ i w kazdej akcji musze przypisywac jaki layout ma byc wykonany, troche to niepotrzebne tzn za kazdym razem musze pamietac o przypisaniu layoutu, da się włączyć to z automatu zeby sam wczytywał? Bo przeszukalem sporo i nie moge znalezc.
batman
Z tego co sam szukałem, to nie znalazłem takiej możliwości. Jaki layout ma się wczytać ustawiam w metodzie init() kontrolera.
toomeczek
Jakos mi sie to nie podoba, bo jak mam struktura/add/ i struktura/edit/ chce do tego przypisac jeden layout item.phtml ale wywala mi odrazu blad ze brakuje add.phtml albo edit.phtml.
batman
Ponieważ nie masz pliku widoku. Layout to tylko opakowanie plik widoku, dzięki czemu nie musisz w każdym widoku wklejać nagłówka, stopki, menu, itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.