Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zend Studio for Eclipse - konfiguracja projektu
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Martio
Witam szanowne grono!

Jestem świeżym użytkownikiem "Zend Studio for Eclipse". Posiadam projekt wykonany w "Zend Framework", który przechowuje w repozytorium SVN. W "Zend Studio for Eclipse" w kreatorze nowych projektów można wybrać m.in. "Project from SVN" i "Zend Framework Project". Chciałbym zaimportować project z repo (a więc użyć pierwszej opcji), ale jako "Zend Framework Project" (druga opcja). Czy jest to możliwe? Jak ustawić zaimportowanemu projektowi status projektu "Zend Framework"?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Mam jeszcze kilka pytań odnośnie projektów:
- jak założyć czysty projekt "Zend Framework" by posiadał m.in. perspektywę "MVC Outline"?
- jak skonfigurować "MVC Outline", by uwzględniał inne lokalizacje dla modułów niż "application"? (np. "application/modules)
- mam ustawiony projekt w katalogu "htdocs"; jak ustawić pliki projektu w innym katalogu, np. domyślnym workspaces?
pp-layouts
Generalnie istnieje hack żeby każdy projekt PHP w Zend Studio posiadał działający widok MVC Outline. Trzeba tylko przekonać Zend Studio, że projekt jest typu "Zend Framework". Nie wiem czemu ludziom korzystającym z ZF często to ustawienie się kasuje, ale można je wymusić edytując plik o nazwie ".project" w głównym katalogu projektu. Odszukujemy fragment który wygląda mniej więcej tak:

<natures>
  <nature>org.eclipse.php.core.PHPNature</nature>
  <nature>org.eclipse.wst.jsdt.core.jsNature</nature>
</natures>

i dopisujemy do niego (kopiuj/wklej) dodatkową linię, żeby wyglądał mniej więcej tak:

<natures>
  <nature>org.zend.php.framework.ZendFrameworkNature</nature>
  <nature>org.eclipse.php.core.PHPNature</nature>
  <nature>org.eclipse.wst.jsdt.core.jsNature</nature>
</natures>

i po krzyku.

Aha, jeszcze jedna sprawa, u mnie okienko MVC outline jest puste dopóki nie otworzę pierwszego, dowolnego pliku w projekcie. Jak tylko edytor odczyta dowolny plik php (nie wiem czy taki całkiem dowolny, ale działało z "index.php") - okienko MVC Outline napełnia się strukturą plików i katalogów.

Mało tego, stworzyłem własnego frameworka, który garściami czerpie różne pomysły z ZF, dodałem sobie do swojego projektu tą lijnijkę i mam teraz piękny MVC outline, na którym głównie pracuję.

Zastanawia mnie inna rzecz: co jeszcze, oprócz graficznego oznaczenia modułów MVC można uzyskać w tym widoku?

Pozrawiam,
A.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.