Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Autorski framework czy gotowe rozwiązania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hmtt
Witam szanownych kolegów!

Od jakiegoś tygodnia tworzę pewien projekt internetowy. Przez rok miałem przerwę w programowaniu internetowym i teraz staram się nadrabiać. Chciałem podejść do sprawy ambitnie i stworzyć swój własny framework. Niestety pomimo tego że korzystam z fachowej literatury i sporo czasu poświęcam budowie własnego rozwiązania to tak naprawdę nie widać konkretnych efektów. Doszedłem do wniosku że w dzisiejszych czasach budowanie frameworków lub tworzenie w PHP od podstaw jest zadaniem dla ludzi posiadających sporo wolnego czasu. Przejżałem wiele frameworków, i szczerze mówiąc nie wiem który wybrać a nie chcę znowu uczyć się każdego z nich tylko po to żeby stwierdzić że jest kiepskim rozmiązaniem. W związku z tym jeśli możecie To napiszcie jakie jest Wasze zdanie na ten temat i jakie konkretne rozwiązania polecacie? Oczywiście rozwiązania mogą wychodzić poza PHP (.NET, Java itp)

Pozdrawiam
Kocurro
Witam szanownego kolegę,

Temat poruszany był już wielokrotnie. W zasadzie sprawa przedstawia się następująco, w mojej opinii, :

* Własny framework:
- dużo czasu potrzeba na jego stworzenie
- skrojony na miarę
- nie posiada niepotrzebnych opcji
- wymaga dużej wiedzy, znajomość problemu, doświadczenia, umiejętność pracy przy tak dużych zagadnieniach

* Cudzy framework:
- dostępny od ręki
- konieczność jego nauczenia się
- mniejsze wymagania co do wiedzy itp.
- przeważnie mniej wydajny

Wszystko zależy od wielu czynników. Jeśli chcesz byśmy Ci polecili jakikolwiek framework to poczytaj forum, ale i tak skończy się na tym, że będziesz musiał każdy liznąć - a to dlatego, że każdy z nas korzysta z innych rozwiązań i one są dla niego optymalne. A Ty jeśli chcesz tworzyć to musi znać kilka różnych frameworków.

Bo bycie programistą to umiejętność dobrania narzędzia do problemu - można powiedzieć, że jest to "kombinowanie jak zrobić by się nie narobić a zarobić" winksmiley.jpg

Wiem, że nie pomogłem nic a nic ale cóż - sam musisz zdecydować w czym Ci najlepiej to, że wszyscy noszą stringi nie znaczy, że będą dla Ciebie dobre prawda ? winksmiley.jpg

pozdrawiam,
Łukasz
Cysiaczek
Jest już taki temat: Temat: Wybor Frameworka

Zamykam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.