Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dzialanie wyszukiwarki na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
elmozaur
Witam ponownie.
Poniewaz tematu cache'u nie moge narazie ruszyc zabieram sie za kolejny modul -wyszukiwarke newsow zamieszczonych w serwisie.

1.Czy ktos moze powiedziec jak w teorii dziala taki modul ?

Jak mysle sobie tak:
pytam baze o $id wszystkiego co w tytule lub tresci newsa ma LIKE text wpisany w formularzu.
kazdy $id bedzie wrzucany do tablicy. Nastepnie z tablicy wybieram kolejne $id ktorymi pytam baze o konkretne tytuly i newsy za pomoca ktorych tworze liste wyszukanych pozycji.
Czy ktos moze mnie poprawic jesli zle rozumuje ?

2. Jesli wynikow wyszukiwania jest wiecej nic np 10 chcialbym zrobic mozliwosc przelaczania podstron z wynikami.
np |<< << nr.wyswietlanej podstrony >> >>|

Czy z doswiadczenia moge prosic o teorie jak to mam napisac ?
Z kodem sobie poradze ale nie moge sobie wyobrazic jak to dziala.

dziekuje i pozdrawiam
Grzesiek
f1xer
1. Select z LIKE to dobry pomysł tylko po co wrzucać to do tablicy? możesz zrobić takie zapytanie
  1. <?php
  2. $query="SELECT * FROM newsy WHERE tresc LIKE \"%szukana_fraza%\"";
  3. ?>

Oczywiście to najprostszy sposób biggrin.gif ma sporo wad ale też zalety np. prostote, później tak zwrócone wyniki przetwarzasz sobie w foreach i robisz sobie listę wyników, a jeżeli chodzi o stronicowanie to polecam klasę Pager'a dostępną na tym forum
elmozaur
wlasnie pisze ten skrypt wyszukiwarki i naszlo mnie takie pytanie a gdybym czcial tego samego slowa szukac jednoczesnie w kilku tabelach (np.: news, produkty, listy). To czy musze robic 3 rozne zapytania czy dalo by sie to jakos zrobic w 1 zapytaniu questionmark.gif?

co do wrzucania do tabeli to tak mysle ze latwiej bedzie sie to sortowalo i wywalalo ewentualne powtarzajace sie pozycje

jesli chodzi o tego pagera to chcialbym bardziej zrozumiec zasade niz uzywac gotowca ;-)
ale dzieki zaraz poszukam i przeanalizuje go sobie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.