Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Pozycjonowanie i rozciąganie tła
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
SirZooro
Hej,
Mam szablon strony który w przybliżeniu wygląda tak:

Na górze jest pasek (niebieska część) który ma się w założeniu rozciągać na całą szerokość przeglądarki. Gdyby był on jednolity i dałoby się wyciąć fragment o szerokości 1px, to można by go powielić jako tło i nie byłoby problemu. Niestety pasek ten składa się z ukośnych linii, więc najmniejszy powtarzalny fragment jest szerszy (konkretnie 5px). Dlatego trzeba go dokładnie dopasować do środkowej części bo inaczej będzie to nieładnie wyglądać. Z ustawieniem tła w odpowiedniej pozycji umiem sobie poradzić - wystarczy użyć stylu background-position: right dla lewej części (prawa się sama ustawia dobrze) Niestety nie mam pomysłu jak zrobić aby środkowa część miała stałą szerokość, a tło powtórzyło się po bokach. Można użyć tabelki do tego, ale wolałbym tego uniknąć i zrobić całość na divach (lub w inny sposób).

Pytanie zatem brzmi: jak ustawić obok siebie w wierszu trzy divy, tak aby środkowy miał stałą szerokość, a dwa boczne rozciągnęły się tak aby dopasowały się do szerokości obszarów po bokach strony?
vokiel
A po co Ci tu 3 div'y?
Zrób te niebieskie tlo jako tlo body + div z zielonym tlem. I masz to ladnie bez problemu;)
SirZooro
No właśnie nie mogę - nie mam jednolitego tła, tylko takie w ukośne paski i tak się nie da.
vokiel
No to niebieski div jako jeden, a na nim zielony.
  1. <style type="text/css" >
  2. #wrapper {
  3. width: 100%;
  4. background: transparent url(top_bg.jpg) repeat-x top left;
  5. height: 50px;
  6. }
  7. #main {
  8. width: 750px;
  9. margin: 0 auto;
  10. background: blue;
  11. }
  12.  
  13. <div id="wrapper">
  14. <div id="main">
  15. tutaj cała treść
  16. </div>
  17. </div>

Można tak, albo ustawić div'a z niebiskim tłem z tyłu, a tego zielonego na wierzchu (z-index).
SirZooro
Dzięki. Pokombinuję z tym jeszcze, bo mam tam jeszcze zrobione płynne przejścia kolorów. Teraz właśnie przypomniałem sobie jednak że format PNG obsługuje kanał alpha, więc powinno mi się to udać. W razie czego będę jeszcze pytał smile.gif
roobik
Witam!
Mimo, że mój problem jest podobny, to pozwolę sobie odświeżyć go (rozciąganie tła).
mam grafikę (tzw "belkę" tytułową), lecz jest ona za krótka. Załóżmy, że wygląda to tak:
  1. <table width=100% align=center>
  2. <tr>
  3. <td width=65% class="1">TYTUŁ</td>
  4. <td width=35% class="2">tekst</td>
  5. </tr>

chodzi o podpięcie tła do komórki o szer 65%.
Grafika na tę "belkę" jest szerokości 220px. Czy da radę ją w jakikolwiek sposób rozciągnąć (repeat-x oraz repeat-y nie wchodzi w grę, gdyż nie jest to grafa jednolita)?
Bardzo proszę o pomoc...
krzysztof_kf
oto ci chodzi ?

Kod
<style type="text/css">

#body {
      width: 100%;
      height: 100px;
      background: #0000ff;
}

#column {
      width: 1000px;
      margin: 0 auto 0 auto;
}

#column-left {
      width: 650px;
      float: left;
      font-size: 1.3em;
      font-weight: bold;
      color: #ffffff;
}

#column-right {
      width: 350px;
      font-weight: bold;
      color: #ffffff;
}

</style>
<div id="body">
<div id="column">
<div id="column-left">
Tytuł</a>
</div>
<div id="column-right">
tekst</a>
</div>
roobik
nie bardzo
może inaczej: vokiel w swojej stopce (kilka postów wyżej) ma grafikę - i teraz załóżmy, że kolumna z avatarem ma 35%, a kolumna z postem ma szer 65%.
grafika u vokiela ma szer 515px i jak widać nie jest rozciągnięta na całą szerokość kolumny z postem.
biorąc teraz moje klasy, to:
  1. .1
  2. {
  3. font-weight: bold;
  4. background-image: url(/gfx/bg1.gif);
  5. background-repeat: no-repeat;
  6. color: #000000;
  7. }

grafika nie może być "repeat", gdyż jest to wzór (podobnie jak u vokiel'a)
krzysztof_kf
jeśli jeszcze nie to to najlepiej jak wyżej kolega przedstawił to na rysunku pozdrawiam smile.gif dodałem obrazek w klasach i możesz tam sobie ustawić szerokość i wysokość obrazka w danej tabeli pozdrawiam smile.gif

Kod
<style type="text/css">

#main {
          width: 1000px;
          margin: 0 auto 0 auto;
    }

#main-left {
          width: 350px;
    }

#main-right {
          width: 650px;
          color: #3399ff;
          font-weigh: bold;
    }

.img {
          background: url(./ironmen.jpg) repeat-x;
          width: 300px;
    }

</style>
    <div id="main">
    <div id="main-left">
    Miejsce na avatar
    </div>
   <div class="img">
    <div id="main-right">
    Treść
    </div>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.