Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Klucz główny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kwiecin
Witam

Mam pytanie odnośnie klucza głównego.

Zauważyłem że w większości skryptów używane są dwie unikalne wartości w tabeli dla użytkowników
są to nazwa_użytkownika i jego_id.

Pytanie: dlaczego używa się dwóch unikalnych wartości w kolumnach tabeli skoro można używać tylko samej nazwy_użytkownika ?
-kaem-
Ja też tego nie rozumiem, ja jako klucza głównego używam tylko loginu i jest git.
ayeo
Witam!

Login musi (powinien) być unikalny z wiadomych względów. Jednak wszukiwanie (i inne operacje) są dużo szybsze na polach liczbowych. Jest jeszcze kilka mniej ważnych powodów.

Pozdrawiam!
phpion
Poza tym jeśli tworzysz relacje między tabelami to używasz do tego kluczy obcych odnoszących się do kluczy głównych. Pomyśl, że masz tabelę użytkowników (pk to login) oraz np. komentarze, gdzie masz klucz obcy odnoszący się do tabeli użytkowników (fk to fk_user_login odnoszący się do login). I nagle nachodzi cię ochota na zmianę loginu użytkownikowi. I co? Musisz zaktualizować dane we wszystkich tabelach powiązanych.
-kaem-
W sumie macie racje, thx :-) Zaraz poprawie u siebie co trzeba.
kwiecin
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Już wszystko rozumiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.