Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: edycja pliku PDF
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wipo
Czy ktoś może zaproponować klasę albo bibliotekę, która odczyta plik PDF, ktory mam wygenerowany wcześniej i podmieni w nim określone parametry np {imie}, {nazwisko} itp
Babcia@Stefa
Nie wiem czy się da edytować, ale w PHP jest wbudowana obsługa PDF" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, jeśli nie da się, spróbuj FPDF a jeśli nie to html2fpdf.

Tym ostatnim, to znaczy html2fpdf potrafi przekształcać HTML do PDF, a więc zrób szablon w HTML i za pomocą PHP uzupełniaj go, później html2fpdf'em przekształć go w PDF.

Pozdrawiam.
chlebik
Koledze nie chodzi o generowanie PDFa, ale edycje istniejacego. I powiem szczerze, ze nie wiem jak to zrobic. Jest opcja by we wspomnianym fPDF wrzucic uprzednio wygenerowanego PDFa jako tlo i potem chyba cofnac sie do tego pliku i w konkretnym miescu wyrzucic tekst (po prostu zamalowac go bialym prostokatem), a potem na to nalozyc inny tekst. To jedyne co mi do lba przychodzi.
wipo
Byłem przekonany że ktoryś z was robił takie sztuczki, ale zamalowywanie tekstu to troche dziwne rozwiązanie (tak jakby majując płot pomalować jeszcze samochód bo farby zostało)

Na necie znalazłem jakieś odsyłacze do fpdf i do pdflib ale przykladow nie bylo wiec nie wiem jak do tego sie zabrac
dadexix
moim zdaniem to powinno zależeć od PDF'a, można zauważyć że w np. acrobat reader, niektóre pliki można otworzyć i edytować(nie są chronione) a innych już się nie da...

Albo w innych programach te chronione przy kopiowaniu tekstu np.foxit'em znaki narodowe i specjalne się niszczą a przy robieniu tego samego w pliku nie chronionym "all's good"
wipo
Moj plik na 100% nie jest chroniony bo sobie go zapisalem dzieki openofficowi.

Chodzi mi o przyklad wykorzystania klasy lub biblioteki w php do edycji tego pliku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.