tomek_swat
22.08.2008, 11:51:34
witam
zaprojektowałem model konceptualny i fizyczny bazy danych dla systemu obsługi sklepów internetowych, pozwala on na zarządzanie kilkoma sklepami internetowymi, jednak w jednym miejscu natrafiłem na problem, którego nie mogę rozwiązać, chodzi o dział zamówień nie wiem jak poprawnie to zamodelować bo w obecnej chwili działa to tak, że tabela WartZamowienia przechowuje tylko IdZamowienia, a ciężko tym zarządzać w ten sposób, gdyż choć niby jest to pole autoincrement to nie ma sposoby by podczas złożenia zamówienia ono się zmieniało, proszę o pomoc
pzdr
konceptualny

fizyczny
SirZooro
22.08.2008, 16:22:11
Ja bym zamodelował tabele związane ze sprzedażą w taki sposób:
- Zamówienie - informacja ID klienta, ID sklepu, ID kuriera, status, kwota, data, itp. ogólne informacje o zamówieniu;
- PozycjeNaZamówieniu - ID produktu, ID zamówienia, ilość, cena jednostkowa, ew. suma, rabat.
tomek_swat
25.08.2008, 10:03:47
a co jeśli klient zamówił kilka produktów w sklepie? będe musiał dawać kilka insertów do tabeli PozycjeNaZamowioniu?
No i jeszcze pojawia się pytanie skąd będe wiedział z którego sklepu klient zamówił bo te dwie tabela nie od siebie zależne?
Proszę o wyjaśnienie bo może czegoś nie rozumiem do końca
pzdr
SirZooro
25.08.2008, 17:53:53
Cytat(tomek_swat @ 25.08.2008, 11:03:47 )

a co jeśli klient zamówił kilka produktów w sklepie? będe musiał dawać kilka insertów do tabeli PozycjeNaZamowioniu?
Tak
Cytat(tomek_swat @ 25.08.2008, 11:03:47 )

No i jeszcze pojawia się pytanie skąd będe wiedział z którego sklepu klient zamówił bo te dwie tabela nie od siebie zależne?
ID sklepu będziesz miał w tabeli Zamówienie, a każdy rekord w tabeli PozycjeNaZamowieniu ma przypisane ID zamówienia.