Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL i PHP] Rozplanowanie składowania danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
BibDeep
Witam,

Potrzebuję pomocy w rozplanowaniu składowania danych, a sprawa wygląda tak:

Jeden wpis ma sporo różnych danych które mają być wyświetlone na jednej stronie - przede wszystkim różnorodne opcje, opisy itp. Tylko część z nich jest porównywana przy wyszukiwaniu, a większość posiada możliwość edycji. Łącznie wszystkich "elementów" będzie około 40. Nie wszystkie z nich muszą być wypełnione. Stwierdziłem, że zaczyna się tu robić za duży bałagan i że całą tą tabelę można by podzielić na mniejsze tabele.

Tylko czy takie rozwiązanie ma sens od strony szybkości skryptu?

Ale może miałoby sens podzielenie informacji na wczytywane z pliku plus te z tabeli w bazie danych które potrzebne są przy wyszukiwaniu (ze względu na chyba prostsze wyszukiwanie danych za pomocą bazy)?

A może najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie w jednej tabeli wszystkich danych?

Zależy mi na jak najsprawniejszym (najszybszym) rozwiązaniu, stąd wychodzę do Was z pytaniem jakie byłoby najlepsze? A może jeszcze co innego niż przytoczone tutaj przeze mnie?

Pozdrawiam
wookieb
Dziel tylko te dane które mogą się powtarzać. Inaczej nie ma kompletnie żadnego sensu.
BibDeep
Ok, dzięki za pomoc winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.