Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dołączanie plików Smarty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
m_k
Witam

W jaki sposób można rozwiązać problem zależności zachodzących pomiędzy stronami, korzystającymi z systemu szablonów Smarty. Chodzi mi o coś takiego: mam plik index.php, do którego włączam biblotekę Smarty, wywołuję
$smarty=new Smarty(), a następnie wywołuję metodę display(). Jednak mając np. 10 stron, chyba nie ma sensu na każdej powtarzać powyższych instrukcji. Najlepszym rozwiązaniem wydaje sie włączenie wszystkich plików php do głównego pliku index.php (wtedy zmienna $smarty jest widoczna we wszystkich plikach). Jednak pojawił się problem. W każdym z plików php mam wywołanie metody display(), oraz inne operacje, które podczas dołączania pliku są wykonywane. I moje pytanie, w jaki sposób mogę włączyć plik, bez wykonywania zawartych w nim instrukcji? Za pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Bajki
nie dokońca rozumiem ale może akurat - ja robie to tak, że wszytkie powtarzające się wiersze kodu mam w osobnym pliku, którego includuje gdzie trzeba w podstronach serwisu winksmiley.jpg ale cos czuje ze to nie oto chodzi
m_k
Dzięki za odpowiedź. Ale czy używasz systemu Smarty, czy includujesz ten plik w "zwykłe" strony php?

Pozdrawiam
Bajki
includuje w "zwykłe" strony php winksmiley.jpg a jeśli jakaś podstrona jest podzielona na dwie wersje (np. kiedy użytkownik jest zalogowany albo nie) to tuż przed wywołaniem display() robie sobie np.
  1. <?php
  2. $smarty->assign("code_1", 0)
  3. ?>
a potem w pliku tpl sprawdzam, czy zmienna $code_1 istnieje, jeśli tak to pokazuje "taki" kod a jeżeli nie to inny winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.