Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: .htaccess i ignorowanie subdomen
Forum PHP.pl > Forum > PHP
radmistrz2
Witam. Chcę zrobić coś takiego że jeśli użytkownik wpisze subdomena.nazwamojejtrsony.pl to jeśli subdomena nie istnieje to wyświetli mu się zawartość strony nazwamojejtrsony.pl
conel
Witam.

Nie jestem pewien, czy zrobisz to w ogóle z poziomu zwykłego hostingu, lub panelu.
Ze swojej strony zrobiłbym to w ten sposób:

- przekierować wszystkie subdomeny *.domena.pl na adres serwera.
- albo podpiąć *.domena.pl do osobnego katalogu, lub defaultowy DocumentRoot ustawić na ten katalog.
- w tym katalogu postawić skrypt, który będzie sprawdzać czy taka subdomena istnieje (na 99% nie, bo skoro tutaj trafiła, to jak może istnieć) i później przekieruje na domena.pl

Jednak to co napisałem wyżej jest możliwe tylko mając dostęp do plików konfiguracyjnych Binda i Apache, a przynajmniej Twojej strefy (domena.pl) i konfiguracji Apache, gdzie są podpinane subdomeny pod katalog.
Możliwe też, że jakieś panele do obsługi konta udostępniają Ci konfigurację przynajmniej Twojej strefy, lub umożliwiają Wildcard DNS.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.