<?php //Przypisujemy do zmiennej $img_path ścieżke do obrazka $img_path = 'dysk:ścieżkadoobrazka.jpg'; //Tworzymy scieżkę do miniaturki //Do wyświetlenia: zamiana $thumb_path = substr($img_path,0,strrpos($img_path,'.')).'.th.jpg'; na $thumb_path = ''; //ustalamy maksymalny dopuszczalny rozmiar miniatury $max_width=$max_height=100; //Sprawdzamy czy obraz istnieje //Pobieramy informacjie o obrazie //Sprawdzamy czy obraz jest wiekszy na szerokość czy na wysokość // i zmniejszamy odpowiednio rozmiar // $img_attr[0] - szerokosc, $img_attr[1] - wysokość if($img_attr[0]>$img_attr[1]){ $scale = $img_attr[0] / $max_width; } else { $scale = $img_attr[1] / $max_height; } //Tworzymy obraz miniaturki $thumb = imagecreatetruecolor($w,$h); $image = imagecreatefromjpeg($img_path); //Kopiujemy obraz pomniejszajac go, imagecopyresampled($thumb, $image, 0, 0, 0, 0, $w, $h, $img_attr[0], $img_attr[1]); //Zapisujemy do pliku (jakość 85) //Do wyświetlenia: dodanie przed linie imagejpeg($thumb,$thumb_path,85); linijki header('Content-type: image/jpeg'); imagejpeg($thumb,$thumb_path,85); ?>
Za pomoca tego kodu mogę wyświetlić miniature lub zapisać ją, i tu właśnie mam problem, na dysku tam skąd pobrano obrazek źródłowy. Moje pytanie jak w temacie. Co zrobić by miniatura zapisywała się na serwerze? Dodam jeszcze, że nie znam się za bardzo na obiektowym php i wole korzystać z prostych rozwiązań więc proszę nie polecać mi class.upload.php. Z góry dzięki za odpowiedź.