Witajcie

Moim zamiarem jest stworzenie systemu rejestracji uzytkownika. Skrypt ten najchętniej napisalbym wykorzystujac jedynie PHP w wersji programowania proceduralnego. Wiem ze to nieco stare podejscie do programowania, ale tak chcialbym to zrobić.
Rejestracja zawiera: username, email i haslo wraz z potwierdzeniem hasla. Logicznym postępowaniem wydaje mi się napisanie funkcji wyswietlajacej formularz i poszczegolnych funkcji odpowiadajacym poszczegolnym polom formularza.
I tak pole:
- username powinno skladac sie jedynie z malych liter alfabetu (bez ogonków), cyfr, znaków _-. nie występujacych bezposrednio po sobie, ma to na celu ograniczyc zastosowanie cudzyslowow, gwiazdek,ukośników,nawiasow i wszelkich innych niebezpiecznych znaków, przykladowe dane dozwolone w username aaa, aa1, aaaa_aaaa, a_a33-33a12
- mail, ta sama sytuacja co w username plus duze litery bo mam zamiar dodatkowo uzyc strtolower()
- haslo, ta sama sytuacja co w username plus dodanie duzych liter
Mam nadzieje ze takie sa zalecenia dot. tych pól w podobnych skryptach. Jeśli sa inne prosze mnie uswiadomic.
Nie proszę o napisanie calego skryptu, jedynie o cenne wskazowki dotyczace konstrukcji i uzywanych funkcji.
Na forach w internecie sa przyklady, ale sa najczesciej niekompletne lub slabo zabezpieczone.