Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] konwersja zdjęcia do czarno białęgo + obramowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
seba22
Witam,

Potrzebuję wykonać mniej więcej coś takiego , mam na serwerze obraz.jpg ( kolorowy)
Potrzebuje zmienić go na skale odcieni szarości.

Plus jakoś obramować to zdjęcie, aby stwarzało wrażenie rozmycia snitch.gif

Coś takiego:
Powinno być efektem być efektem końcowym

( oczywiście, to nie ma być output, outputem powinien być sam czarnobiał obrazek zawierajacy Pass Mark, tą ramkę z rozmyciem, no sam nie wiem jak zrobić, może to ramkę zrobić, w PNG i jakoś do okoła obrazku położyć w tabelach, no naprawdę, musicie coś pomóc :/ )
wookieb
http://php.about.com/od/gdlibrary/ss/grayscale_gd.htm

Jezeli ramka jest jakaś zaawansowana to nakładasz na to png z ramką o takich samych rozmiarach jak zdjęcie. A zrobisz to też w gd smile.gif jednak radziłbym przejrzeć wszytskie funkcje jakie oferuje gd. wszystki znajdziesz na php.net. Nie powiem ci jaka to funkcja bo nie pamiętam ale jestem na 100% pewien, że taka jest smile.gif
seba22
Dziękuję za tego linka,
Nawet wygląda to dosyć prosto ;>

Odnośnie tej ramki, to ma wyglądać dokładnie tak jak u góry na obrazku, lekkie rozmycie do okoła zdjęcia smile.gif
Np tło strony jest zielone, no to żeby np 10 / 20 pixeli z każdej strony, było takiego rozmytego, z tłem zielonym, powodujące że jest jak by wtopione.

W CPP nazywa się to 'feather' , można to przetłumaczyć jako wtapianie.

Może faktycznie jest już do tego gotowy skrypt, to dosyć częsty efekt, wystarczyło by żeby ten GD to jakoś rozmył, i powiedzmy zapisał w PNG z drobnym rozmyciem do okoła z pustym tłem, wtedy wpasowało by się w każde tło ?

Byś mi pomógł sformuować jakoś zapytanie do google, bo po polsku nic znaleźć nie mogę, to musi mieć jakąś specjalną nazwę, nie blur bo blur to rozmycie, mówię coś z freather..
wookieb
Zapytanie brzmi "Jak wejść na stronę php.net i czytac dokumentacje bibliotek gd?"

http://pl2.php.net/manual/pl/function.imagecopymerge.php ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.