Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Zend i Symfony] hosting pod framework
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mrok
Witam

Probowałem ostatnio zapoznać się z symfony - na localhoscie wszystko smiga, ale znalezc pod to hostingu wspoldzielonego (z mozliwością konfiguracji vhostów) nie udało mi się ;( przyznam szukałem dopiero dzień wiec moze jeszcze się coś uda.

Czy z zendem jest tak samo?questionmark.gif czy tez jest go łatwiej odpalić. Z gory dzikęuję za opinie.

Pozdrawiam
mrok

//edit - dodałem tag-a
webdice
Proszę o dodanie tagu w tytule tematu, w innym wypadku temat zostanie zamknięty.
eai
Nie korzystałem z Symfony, ale stawiam wiele aplikacji opartych o Zend Framework.
Nie ma problemu w przypadku: nazwa.pl , nq.pl , home.pl , bluehost.com

są problemy jeśli chodzi o ofertę serwery.pl (gdzie nie ma możliwości ustawienia domeny na dowolny katalog).

Co do nazwa.pl mam pewne obiekcje, słabe maszyny - aplikacje działają wolniej (co da się zauważyć) niż w przypadku home.pl nq.pl czy bluehost.com.
batman
Mi działa ZF na insane.pl oraz po kilku dniach testów na linuxpl.com. Symfony nie używam.
przecietny
Symfony na linuxpl.com pracuje bez najmniejszych obiekcji.
mrok
dzięki przeciętny

ale pytanie czy przerzucasz wszystko jak leci z localhosta (a tu wymaga to skonfigurowania vhosta) czy tylko grzebiesz na sandboxie i modyfikujesz troche bebechy frameworka? (spotkalem sie z opiniami ze tak tez mozna robic)

kto dodaje ten wpis w konfigi apacha
  1. <?php
  2. <VirtualHost :80>
  3.  ServerName myapp.example.com
  4.  DocumentRoot "/home/steve/myproject/web"
  5.  DirectoryIndex index.php
  6.  Alias /sf /$sf_symfony_data_dir/web/sf
  7.  <Directory "/$sf_symfony_data_dir/web/sf">
  8.    AllowOverride All
  9.    Allow from All
  10.  </Directory>
  11.  <Directory "/home/steve/myproject/web">
  12.    AllowOverride All
  13.    Allow from All
  14.  </Directory>
  15. </VirtualHost>
  16. ?>

a moze tam jest to rozwiazane w inny tajemniczy sposób?
przecietny
Przede wszystkim aktywuj shell'a, wystarczy zagadać na gg do admina i masz życie ułatwione.
Poza tym konfiguracji nie załatwiasz poprzez VirtualHost tylko przez mod_rewrite względnie przez zwykłe symlinki.

Rozwiązania dla sandboxa (na ich podstawie po drobnych modyfikacjach powinieneś sobie poradzić z nie tylko z piaskownicą):
Rozwiązanie pierwsze:
Struktura katalogów na linuxpl.com:
  • home
    • nazwa_konta
      • domains
        • nazwa_konta.linuxpl.com - standardowa domena jaką dostaje każde konto
          • public_html
        • domena.com - przykładowa dodana domena własna
          • public_html
      • public_html - symlink do public_html domeny głównej konta, standardowo nazwa_konta.linuxpl.com
Żeby wszystko uruchomić wystarczy wgrać sandboxa do katalogu domowego i stworzyć symlinka \home\nazwa_konta\domains\wybrana_domena\public_html na \home\nazwa_konta\sf_sandbox\web. Działa.

Rozwiązanie drugie:
Wgrać całego snadboxa do public_html wybranej domeny i machnąć plik .htaccess o zawartości:
Kod
RewriteEngine on
RewriteBase /

RewriteCond     %{HTTP_HOST}          ^domena\.com
RewriteRule     ^(.*)$                sf_sandbox/web/$1    [L]

RewriteRule     ^$ index.html                              [QSA]
RewriteRule     ^([^.]+)$ $1.html                          [QSA]
RewriteCond     %{REQUEST_FILENAME}   !-f

RewriteRule     ^(.*)$ index.php                           [QSA,L]

.htaccess zapisać oczywiście w public_html wybranej domeny.
qqrq
Cytat(przecietny @ 10.09.2008, 00:15:42 ) *
Symfony na linuxpl.com pracuje bez najmniejszych obiekcji.

Ja miałem (i chyba nie tylko ja) problem z cal.pl, za to mogę polecić hekko.pl - jak testowałem tam swoją aplikację napisaną w Symfony, to wszystko szło cacy. Z linuxpl.com - popieram (ostatnio przetestowałem). party.gif
Cysiaczek
Ja na cal.pl nie mam problemów - mam tam kilka testowych stronek w Symfony, które się ślicznie konfiguruje smile.gif
Wszystko śmiga.

W podstawowym pakiecie home.pl jest kiepsko, bo nie ma katalogów poniżej public_html, ale też się da coś wykombinować smile.gif

Pozdrawiam.
jarek_bolo
@Cysiaczek
A więc to udostępnianie hostingów tak, że root '/' jest w public_html (z reguły dla darmowej domeny, nazwa_konta.home.pl, nazwa_konta.nazwa.pl) to jest zależny od rodzaju wykupionej usługi questionmark.gif
Ja mam tak na nazwie.pl i jak kontaktowałem się z biurem obsługi, to mówią, że nie da rady aby mi przekierować chociaż o poziom wyżej tą darmową domenę :/ A pakiet mam ten za 300 + VAT :/

W kontekście frameworków i w ogóle trzymania plików konfiguracyjnych oraz bibliotek to nie jest zdrowa sytuacja. Można oczywiście kombinować z .htaccess
Cysiaczek
Nie wiem, czy w wyższych jest taka możliwość - pisałem o podstawowym, bo z takim na home.pl miałem do czynienia smile.gif
Na nazwa.pl jest w sumie podobna sytuacja. Nie chcę reklamować cal.pl, ale tam dla każdej domeny tworzony jest katalog:
/domains/domena.pl/
w którym masz katalog public_html, logs, public_ftp itp
W tzw roocie (/) też możesz umieszczać pliki i się do nich odwoływać. Ja mam np.
/libs/symfony
/libs/propel/

Pozdrawiam
przecietny
Cytat(Cysiaczek @ 13.09.2008, 12:38:44 ) *
Nie chcę reklamować cal.pl, ale tam dla każdej domeny tworzony jest katalog:
/domains/domena.pl/
w którym masz katalog public_html, logs, public_ftp itp
W tzw roocie (/) też możesz umieszczać pliki i się do nich odwoływać. Ja mam np.
/libs/symfony
/libs/propel/

Na linuxpl.com jest identycznie, co zresztą widać po przedstawionym układzie katalogów.
Można sobie spokojnie trzymać biblioteki we własnym katalogu poza ~/domains/*/ np. w ~/libs/ i wszystko działa bez zarzutu.
qqrq
Cytat(przecietny @ 13.09.2008, 14:44:42 ) *
Na linuxpl.com jest identycznie, co zresztą widać po przedstawionym układzie katalogów.
Można sobie spokojnie trzymać biblioteki we własnym katalogu poza ~/domains/*/ np. w ~/libs/ i wszystko działa bez zarzutu.

Jest identycznie, bo tam jest cPanel zainstalowany. Zresztą na każdym hostingu z cPanelem to wygląda raczej tak samo.
athabus
Z wyższej półki polecam kei.pl i progresso.pl.
Z średniej półki proste.pl.

Tak na prawdę to symfony da się uruchomić prawie na każdym hostingu, który ma php5 i pdo.
kwiateusz
progreso to ja bym odradzał, miałem i cokolwiek z nimi załatwić to mordęga... co chwile mi jedna tabela z bazy znikała, do tego zarządzanie domenami to mordęga (a wrecz brak takiej opcji) ogólnie za te pieniądze mozna znaleźć cos lepszego
przecietny
Cytat(qqrq @ 14.09.2008, 01:06:59 ) *
Jest identycznie, bo tam jest cPanel zainstalowany. Zresztą na każdym hostingu z cPanelem to wygląda raczej tak samo.

A to ciekawe bo jak długo na linuxpl.com cokolwiek hostuję tak długo cPanelu nie widziałem. winksmiley.jpg Dla sprawy mało istotne ale DirectAdmin tam mają.
qqrq
Cytat(przecietny @ 14.09.2008, 18:04:22 ) *
A to ciekawe bo jak długo na linuxpl.com cokolwiek hostuję tak długo cPanelu nie widziałem. winksmiley.jpg Dla sprawy mało istotne ale DirectAdmin tam mają.

Tfu! winksmiley.jpg Dzięki za poprawkę... Chyba wiek na mózg mi się zaczyna rzucać... biggrin.gif
Nero12
sprobowalem za radami:
(na localu wszystko ok)

http://www.21122012.xsk.pl/21122012

wrzucilem wszystko do public_html domeny i plik .htaccess
  1. <?php
  2. RewriteEngine on
  3. RewriteBase /
  4.  
  5. RewriteCond     %{HTTP_HOST}          ^domena.com
  6. RewriteRule     ^(.*)$                21122012/web/$1    [L]
  7.  
  8. RewriteRule     ^$ index.html                              [QSA]
  9. RewriteRule     ^([^.]+)$ $1.html                          [QSA]
  10. RewriteCond     %{REQUEST_FILENAME}   !-f
  11.  
  12. RewriteRule     ^(.*)$ index.php                           [QSA,L]
  13. ?>

Cos do poprawy ? Z serwerami zielony jestem.
thomas2411
Zamiast domena.com wpisz swoją domenę, czyli:
^21122012.xsk.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.