Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Tabela z prduktami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szok
Witam, mam do was pytanie, co jest lepiej zrobić, muszę robić tabele w bazie Mysql z produktami do sklepu internetowego, Teraz który pomył jest lepszy.

1. Zrobić wszelkie możliwe dane w jednej tabeli, typu opis, nazwy itp co będzie jakieś 10-15 rekordów w tabeli

2. Zrobić tak że opis jest pobierany z innej tabeli z samymi opisami. Tylko wtedy przy wyświetleniu np: 10 produktów na stronie dochodzi dodatkowe 10 zapytań do bazy, ale w poprzednim rozwiązaniu jednak trochę tych danych będzie wrzucone do tej tabeli. Proszę o propozycje jak najlepiej wykoanć taką tabele z produktami.

Pozdrawiam
nevt
1. NIE
2. TEŻ NIE - wyświetlisz 1 poleceniem (dane możesz wybierać z kilku tabel jednocześnie - JOIN itp.)

widzę, że nie masz doświadczenia w bazach danych, poczytaj TEN ARTYKUŁ - powinien ci sporo pomóc. powodzenia.
szok
No, ok, ale skoro te dwa moje pomysły są złe to jaki będzie dobry? Zamówiłem sobie książkę do MYSQL gdzie na pewno sporo rzeczy się dowiem, ale teraz tak, jakie Wy macie pomysły lub kiedyś na pewno ktoś miał do czynienia z takim malutkim problemem. Pozdrawiam
jarek_bolo
Nevt nie powiedział, że Twój drugi pomysł jest zły tylko złe jest przekonanie, że będziesz musiał do każdego rekordu dodawać drugie zapytanie aby wyciągnąć jego opis.
Więc Twoje drugie rozwiązanie może być dobre jeśli odpowiednio zastosujesz JOIN
1010
Kod
SELECT produkty.nazwa, produkty.id, opisy.opis FROM produkty, opisy WHERE produkty.id=opisy.id_produkt LIMIT 1;

mówi Ci to coś? smile.gif
szok
Tak, to już wiem mniej więcej jak to zrobić, Dzięki za propozycje. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.