Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql] zamiennik LIKE
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Hag
Witam , jako że LIKE słuzy do wyszukiwania według podanego wzorca i raczej stosuje się do danych tekstowych mam pytanie , czy istnieje odpowiednik LIKE dla danych liczbowyc czyli wyszukiwanie w ciągu liczb zapisanych jako dane typu int , bigint itd ?
Method
masz konkretny problem to podaj konkretny przykład i napisz moze co za srodowisko. Bo po twojej wypowiedzi mozna stwierdzic ze albo masz mylne pojecie o like albo cos ostro przekombinowujesz albo na stacji benzynowej jak tankowales samochod unosily sie opary winksmiley.jpg
Hag
Lub ty zamiast tankować w samochód zatankowałeś w siebie;) , srodowisko MySql ,mistrzem nie jestem pewnie bo gdybym był to pytan bym nie zadawał
prosty przykład:

tabela sklepu mięsnego:

---|int |varchar |varchar
id | cena | nazwa | status
----------------------------------------------
1 | 300 | chomik | żywy
2 | 123 | żaba | żywy
3 | 456 | żyrafa | mrozonka
4 | 125 | pół słonia| jeszcze sie rusza
smile.gif

chcę wybrać wszystkie ceny zaczynajace się od cyfry 1
lub wszystkie konczące się cyfrą 5 , bez uzycia Like
noxxan
SELECT * FROM tabela WHERE SUBSTR(pole, 0, 1) = '1'

itd.
Hag
Dziekuje , o to mi chodziło smile.gif
Method
noxxan respekt dla Ciebie ze wpadles ze Hagowi o substringi chodzilo smile.gif

Swoją drogą substring to tez z typem int nie za wiele ma wspolnego. a dokladniej tyle samo co like
Hag
A ja widze ze twoje wypowiedzi sie ograniczają do dogryzania komus i podnoszenia własnego mniemania o sobie. Widocznie zrozumiał to co napisałem a ty nie , i tym sie róznisz od niego..bez komentarza...forum służy do zadawania pytań , i jeśli ktoś ma na te pytania ochote odpowiedziec to odpowie a twoje wywody nic do tego nie wnoszą
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.