Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja do szyfrowania ciagu znakow.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kondziop
Chciałbym w swojej bazie danych przechowywac zaszyfrowane haslo uzytkownika i przy logowaniu porownywac zaszyfrowane stringi. Czy jest jakas funkcja php, ktora szyfruje jakims systemem ciag znakow, a jezeli nie ,to jak to zrealizowac?
dragossani
W php jest funkcja md5() - szczegóły w manualu od php
W mysql (i większości pozostałych) jest funkcja md5 - szczegóły w manualu od mysql

Tak na przykład może wyglądać
Kod
$login='alojzynicpoń';

$password='śerściuch';

$md5_password=md5($password);

$query="SELECT * FROM autoryzacja WHERE login='$login' AND md5(password)='$md5_password'";

//dalej wiadomo
dragossani
Aha, nie doczytałem dobrze Twojego pytania. Jeśli chcesz przechowywać w ciągi zaszyfrowane w bazie to md5 używasz dodając userów do bazy, a przy porównywaniu już md5 w mysql-u nie używasz.
konrad_vme
jeżeli chcesz szyfrować hasla userów, to pewnie będziesz miał też system logowania... oparty na coockies... No właśnie, problem w tym, że MD5 jest uznawane jako do złamania sad.gif, w tym przypadku może dodaj na koniec powiedzmy 3 znaki, a przy porównaniu, niech skrypt php nie bierze ich pod uwagę, wtedy będzie duż bezpieczniej.
kondziop
Stymże mam rozumiec, ze nie ma funkcji anty-md5? Tzn. wlasnie o TO mi chodzilo, zeby nie dalo sie hasla odzyskac znajac jush przeksztalcony ciag znakow.
GeoS
Polecam poczytac o funkcji crypt biggrin.gif
konrad_vme
... no, ale crypt nie działa pod wingrozą sad.gif
kurtz
Cytat
... no, ale crypt nie działa pod wingrozą :(

[?]
SOA#1 u mnie dziala.
GeoS
Cytat

U mnie tez dziala. Zrob sobie upgrade do php 4.2.3 (bo na tej obecnie pracuje i w niej na bank dziala) smile.gif
zombie
Cytat

U mnie też działa baz zarzutu...
A po cholere bylby "crypt", czy "md5" gdyby byla funkcja "uncrypt", albo "unmd5" :?: :mrgreen:

Kod
$password = crypt("dupa");

$haslo="[wpisz haslo]"

if (crypt($password, $haslo) == $haslo)){echo"ok";}

else {echo"ni pyty!";}

...chyba nic nie spieprzylem...?[/color]
kondziop
Dzieki.
Co to jest wingroza?
Seth
smile.gif Windows
itsme
lepsze okreslenie to WinShit
ale wracajac do tematu to rzeczywiscie crypt nie dziala pod ww WinShitem
kurtz
Cytat
lepsze okreslenie to WinShit
ale wracajac do tematu to rzeczywiscie crypt nie dziala pod ww WinShitem
"dziwne, u mnie dziala".
itsme
a jaka aplikacje masz FoxServ questionmark.gif
czy inna questionmark.gif
kurtz
Cytat
a jaka aplikacje masz FoxServ ??
czy inna ??
a mowimy o php czy o foxservie skarbie?
itsme
mowimy o php pod winshitem smile.gif)
i sie pytam czym sobie pakiecik zainstalowales
Seth
Tak psioczycie na Windowsa ale wg. mnie to calkiem niezly system (mowie tu o w2000). Sa niedociagniecia, ale jednak kazdy na nim jedzie i az tak to mu nie przeszkadza. A jezeli komus winda przeszkadza to co za problem przesziasc sie np. na Linuxa :?:

Wracajac do tematu: jezeli nie potrzebujesz jakos bardzo "zaawansowanego" algorytmu kryptograficznego uzyj poprostu XORa.
kurtz
Cytat
mowimy o php pod winshitem :))
i sie pytam czym sobie pakiecik zainstalowales
co to znaczy pakiecik? ruszyc dupe i sciagnac php z php.net?
itsme
nie pakiecik to wlasnie FoxServ instaluje all pod winem php mySQL Apach
co jeszcze jest potrzebne do szczescia questionmark.gif
kurtz
Cytat
co jeszcze jest potrzebne do szczescia ??
eh.. jeszce raz:
czy ktos tutaj napisal ze
1) pod systemem windows w php nie dziala crypt?
2) pod systemem windows w foxservie nie dziala crypt?
itsme
Warning: crypt() is not supported in this php build in c:foxservwwwindex.php on line 15
itsme
FoxServ 1.0 moze w tej ver nie ma questionmark.gif
kurtz
Cytat
FoxServ 1.0 moze w tej ver nie ma ??
moze. obstawiam ze masz wybrakowana wersje php w pakiecie. u mnie z 4.2.1 dziala. upgradnij sobie php i nie gadaj glupotek nastepnym razem.
GeoS
Cytat
co jeszcze jest potrzebne do szczescia questionmark.gif

Nie isc na latwizne, sciagnac sobie wszystko samemu, skonfigurowac i zmusic do dzialania, ktorego czlowiek sie spodziewa. Dzieki temu zyskujesz dodatwowa wiedze, wiesz co za co odpowiada i w przyszlosci nie wypisujesz takich glupot :!:

Sciagnij sobie php 4.2.3 i na bank nie bedziesz mial problemow z funkcja crypt(); :!:
itsme
czlowiek uczy sie na bledach zreszta po to jest to forum smile.gif)

mnie osobiscie crypt() nie jest potrzebny

Pozdrawiam
rachwal
Cytat
No właśnie, problem w tym, że MD5 jest uznawane jako do złamania sad.gif

Md5 jest tzw. jednokierunkową funkcją skrótu. Kilku "kolesi" próbowało ją już kiedyś tam złamać lecz nic z tego. Polecam przeczytać "Kryptografię dla praktyków" Brucea Schneiera (MD5 str. 537).

Pod postem który cytuje padło stwierdzenie (może pytanie) czy jest funkcja anty-md5. W końcu MD5 jest funkcją jednokierunkową.

Jeszcze jedno: gdzieś od polowy pierwszej strony tego topicu zaczyna się gadka o gównie. Gdzie są moderatorzy ?!
Mac
Rozkodowano md5 po czterech latach zbiorowego dekodowania (wiele komputerów jako wygaszacze erkanu miało odpowiednie programy, które dekodowały informacje wysyłane od serwera z interentu) smile.gif
rachwal
Cytat
Rozkodowano md5 po czterech latach zbiorowego dekodowania (wiele komputerów jako wygaszacze erkanu miało odpowiednie programy, które dekodowały informacje wysyłane od serwera z interentu) smile.gif

A to niesłyszałem. Gdzie mogę o tym wydarzeniu poczytać? Poza tym taka zbiorowa i bardzo długa cryptoanaliza jest chyba mało efektywna... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.