Narazie napisalem kod ktory twowrzy koeljki ale tylko w trzech pierwszych kolejkach spotkania sie nie powtarzaja i ma to zapewne zwiazek z warunkeim w petli if jednak ja nie umiem sobie z tym poradzic.
<?php $zapytanie = 'SELECT id_team1, id_team2 FROM spotkania'; $mecze[] = $rekord; } for ($k = 0; $k < 10; $k++) { // tworzy kolejki $kolejka[$k][] = array($mecze[0][id_team1], $mecze[0][id_team2]); // wstawia pierwsze spotkanie na poczatku kazdej kolejki } $o = 0; // wartosc poczatkowa odejmowana w tabeli del // od ktorego rekordu ma zaczac sprawdzac tabela mecze $spr = 0; // ktory rekord ma pierwszy porownac z tabeli kolejka $y = 1; for ($f = 0; $f < 5; $f++) { // tworzy 5 nastepnych spotkan w kolejce for ($l = 0; $l < $y; $l++) { // wykonuje sie tyle razy ile jest potrzebne ma wykonanie petli if if ($kolejka[$k][$spr][0] != $mecze[$y][id_team1] && $kolejka[$k][$spr][1] != $mecze[$y][id_team1] && // porownuje po koleji rekordy $kolejka[$k][$spr][0] != $mecze[$y][id_team2] && $kolejka[$k][$spr][1] != $mecze[$y][id_team2] && $kolejka[$k][$spr][0] && $kolejka[$k][$spr - 1][0] != $mecze[$y][id_team1] && $kolejka[$k][$spr][1] && $kolejka[$k][$spr - 1][1] != $mecze[$y][id_team1] ) { $kolejka[$k][] = array($mecze[$y][id_team1], $mecze[$y][id_team2]); // dodaje spotkanie do tabeli kolejka break; } else { $y++; } } $spr++; } } } ?>
Dalej nie rozwiązałem problemu i niestety nikt nie odpowiedział na post myślę cały czas intensywnie i może dało by się zastosować funkcje [b]in_array()[/b] sprawdzała by czy wartosci sa rozne w tablicy ktora sie tworzy KOLEJKA
<?php $kolejka[$k][] = array($mecze[$y][id_team1], $mecze[$y][id_team2]); // dodaje spotkanie do tabeli kolejka } else { $y++; break; } ?>
z tym ze jesli jedna wartosc jest rozna to in_array zwraca true a ja bym chcial tak zeby oby dwie wartosci byly rozne czyli jak jest
1 - 2 i 1 - 3 to !in_array zwraca true
a powino byc tak np
1 - 2 i 3 -4
prosze o pomoc
--------Edytowane 2008-09-28-----03:18----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ehhhh nie daje za wygrana wrzucam to co ostatnio wycudowalem i jeszcze znalazlem taka strone cos takiego mi sie marzy http://schedules.footballguys.com/freesche...chedule=12team9
<?php $zapytanie = 'SELECT id_team1, id_team2 FROM spotkania ORDER BY id_team1 ASC'; $mecze[] = $rekord; } for ($k = 0; $k < 11; $k++) { // tworzy kolejki $kolejka[$k][] = array($mecze[0][id_team1], $mecze[0][id_team2]); // wstawia pierwsze spotkanie na poczatku kazdej kolejki } $wynik2 = $wynik; $o = 0; $spr = 0; for ($p = 0; $p < $wynik2; $p++){ $jest = ''; foreach ($kolejka[$k] as $array1){ foreach ($a as $a1){ $jest = \"Jest\"; } else { if ($jest!= \"Jest\") $jest = \"Brak\"; } } } if ($jest != \"Jest\"){ } else { } $spr++; } } } ?>
No i nawet postepy sa ale ten skrypt tworzy 11 kolejek z tym ze pare kolejek jest po 5 spotkan a nie jak powino byc po 6. Jednak mysle ze problem jest w zapisie spotkan tzn
nie moze byc chyba tak :
1 2
1 3
1 4
1 5
1 6
1 7
1 8
1 9
1 10
1 11
1 12