Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czary ? zamienia %75086 na u086 przy przekazywaniu przez get
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dd1234
Witam szanownych kolegow,
Jak do tej pory wszystkie problemy z php rozwiazywałem przy pomocy google jednak tym razem wysiadłem sciana.gif . Sytuacja jest taka, że przekazuje ciąg do wywaoływanego skryptu php przy pomocy get. Ciąg ma kilkaset znaków. jednym z elementów tego ciągu jest fragment '%75086'. Po przekazaniu i wyświetleniu tego fragmentu okazuje się, że php zmieniło ten fragment na 'u086'. Zamienia to na pewno w trakcie przekazywania parametrów. Sprawdziłem to na wszystkie możliwe sposoby. Proszę kolegów o sugestie.
Pozdrawiam
D
masterix
urlencode zastosowałeś? Skrypt traktuje Twój string jako %75 czyli zakodowana literka u, po czym następują cyfry.
mike
"Problem" (bo to w zasadzie nie jest problem) polega na tym że przeglądarki kodują to co jest w adresie URL. Wpisz sobie tutaj (URL Decoder/Encoder) frazę %75086. Po zdekodowaniu dostaniesz właśnie u086.

Rozwiązaniem jest stosowanie pary funkcji urlencode() (do przygotowania danych wkładanych do URLa) i urldecode() (do odczytania tych danych).
dd1234
Dziękuję wam guitar.gif bardzo. To rzeczywiście ten "problem". Okazało się nawet, że nie muszę używać funkcji urldecode bo przeglądarka "sama" sobie rozkodowuje URL.
Pozdrawiam
D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.