Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edycja treści (tekst + obrazki)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Beynar
Właściwie to nigdy jeszcze nie pisałem zarządzania treścią strony gdzie treść oznacza zarówno tekst jak i obrazki (...a może jeszcze inne media?)
Po prostu taki moduł panelu administracyjnego.

Zamierzm go napisać raz, a porządnie by móc go wrzucać do wszystkich projektów, dlatego chętnie posłuchałbym waszych rad na ten temat.
jestem otwarty na pomysły...

1. Jakis edytor typu WYSIWYG?
2. Gdzie składować? DB, XML czy gotowy wy-renderowany html?
3. W jaki sposob dac mozliwosc ustalania gdzie ma byc zdjecie w stosunku do tekstu?
4. Jak nie zamknac sobie w przyszlosci mozliwosci latwego dodania do takiego interfejsu mozliwosci wstawiania innych mediow typu audio, video.

Z góry dzięki i pozdrawiam! smile.gif
delfinium
Edytorów WYSIWYG jest wiele i o każdym jest wiele opinii. Ja używam TinyMCE (kiedyś używałem FCK Editor).

edytory

W większości edytorów jest specjalny popup do osadzania zdjęć i tam możesz określić wyrównanie względem tekstu. Tiny pozwala też na dodawanie filmów z YouTube i innych w łatwy sposób, inne pewnie też.

Co do zapisu to raczej DB lub XML bo musisz mieć możliwość potem łatwego odczytu danych do edycji.
Jeśli będziesz chciał ograniczać jakieś parametry typu wyrównanie, wielkość to już będzie potrzebne grzebanie w pluginach do edytora.
Grafikę i video można wstawiać bez problemu, jeśli chodzi o audio to ja wstawiałem flasha który odgrywał muzykę a jako parametr przyjmował ścieżkę do audio.

Jakikolwiek wybierzesz to i tak nic w przyszłości nie stanie na przeszkodzie aby zmienić edytor, edytujesz wszystko jako jedno pole TEXT.
Beynar
TinyMCE jest ladny, wydaje mi sie bardziej friendly-user i daje wiecej mozliwosci.
pozatym jest to chyba mlodszy projekt od FCK Editor i intensywniej rozwijany ale...

wlasnie, jedno ale:
Skrypt do uploadu jest platny :/ a upload ma dla mnie zasadnicze znaczenie. Macie na to jakies rozwiazania? inne skrypty? Pisanie samemu raczej nie wchodzi w gre bo js/ajax nie jest moja mocna strona. Skupiam sie na php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.