Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Problem z auto_increment i tym samym polem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
DJSuperMEN
Witam, mój problem wygląda następująco.

Chce stworzyć małe forum dyskusyjne, na potrzeby własnego projektu. Problem, dla mnie niestety nie do pokonania, to skomplikowana (jak sie okazało) instrukcja dodająca wiersz do tabeli.

Problem polega na tym, że mam tabelę forum_msg: id_msg (auto_increment) | id_topic | cat | topic | body.

Skrypt miał działać tak, że gdy dodajemy wiadomość do bazy danych (temat) to pola id_msg i id_topic są takie same, zmiany zachodzą dopiero wtedy, gdy dodajemy odpowiedź. Pole id_msg ma swoją wartość, ale już id_topic przyjmuje wartość głównego postu.

I teraz powstał problem, jakim cudem zrobić tak, by przy jednym zapytaniu dodać wpis, w którym id_msg i id_topic są takie same (tzn. jak pobrać od MySQL pole auto_increment, to samo które właśnie wstawia, i nie chodzi mi o mysql_insert_id().).

Proszę Was o pomoc i dziękuję z góry blinksmiley.gif
webasek
Hmm.. najlepiej przez update tego rekordu będzie najprościej natomiast jśli chodzi o insert to może być problem nawet wywołanie pod zapytania z selectem nic nie da bo przecie można usunąć jakiś wiersz i już auto_increment będize nie po kolei. Do czegoś takiego sugerowałbym integer i nadawanie koleinych numerów bez auto_increment.
DJSuperMEN
Tak też zrobiłem, poprzez UPDATE. Szkoda, że SQL nie posiada takiej funkcji jeszcze, być może kiedyś ją wprowadzą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.