Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Co oznacza taki komunikat?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrekk
Witam,
co oznacza taki komunikat, ponieważ nigdy wcześniej się z takim nie spotkałem??

Warning: session_start() [function.session-start]: SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 1806 is not allowed to access /var/tmp/ owned by uid 0 in /srv/home/ikd64283/public_html/admin/zaczarowane/uploadFunction.php on line 6

Fatal error: session_start() [<a href='function.session-start'>function.session-start</a>]: Failed to initialize storage module: files (path: ) in /srv/home/ikd64283/public_html/admin/zaczarowane/uploadFunction.php on line 6

pozdr dzieki!
wookieb
Tzn ze nie mozna zapisac danych sesyjnych bo nie ma dostepu do katalogu var/tmp
piotrekk
Cytat(wookieb @ 23.09.2008, 13:05:41 ) *
Tzn ze nie mozna zapisac danych sesyjnych bo nie ma dostepu do katalogu var/tmp

a może orientujesz się czemu nie ma do niego dostępu?
Wcześniej robiłem w taki sam sposób i wszystko działąło?

ppozdr
golaod
To oznacza, że może nie istnieć takowy folder lub ktoś mu zmienił prawa, że nawet Twoje skrypty nie mogą tam czegoś zapisywać. (Bardziej sądzę pierwsza opcja prawdopodobna)
barthpl
Zobacz sobie funkcję session_save_path" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, powinna pomóc... ...znaczy się jak nie masz dostępu do domyślnego katalogu zapisu sesji to sobie go zmień na taki do którego ten dostęp posiadasz. Ale najpierw sprawdź czy ten katalog w ogóle istnieje.
php programmer
a najlepiej to wyłacz sobie save mode
hateman
albo masz przekierowanie domeny na jakiś katalog.
Jeśli tak jest to zrób w tym katalogu pusty katalog "tmp"
maciu
mam podobny problem.

Pomogło mi takie ustawienie zmiennych sesyjnych
  1. <?php
  2. ini_set('session.gc_probability', 2);
  3. ini_set('session.gc_divisor', 100);
  4. ini_set('session.gc_maxlifetime', 86400);
  5. ?>

to rozwiązało problem. Niestety na jednym z serwerów nie mam dostępu do korzystania z funkcji ini_set() i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.