Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xml] przyłącze do eksportu ogłoszeń
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
ewela_n
witam,
wiem, że niektóre biura nieruchomości robią eksporty np. na tradera, gratkę itp.
Wtedy udostępnia się przyłącze i biuro eksporuje na ftp.
Czy ktoś wie o co chodzi ? Będę wdzięczna za przybliżenie tematu
kevinsz
Polega to zazwyczaj na zapisaniu własnych ofert w określonym przez portal formacie XML oraz przesłaniu wraz ze zdjęciami na wskazny adres FTP.
Istnieją (płatne) programy do obsługi biur nieruchomości, które umożliwiają takie eksporty http://www.najdom.pl/partnerzy

Kiedyś używałem IMO, żeby zaimportować ofertę z niego na stronę pewnego biura nieruchomości (wysyłał spakowaną ZIPem paczkę: XML + zdjęcia nieruchomości)
box3r
szukaj web service
ewela_n
super, o to mi chodziło - czyli o spakowane pliki zipem plus zdjęcia
ale co z tym później zrobić? tzn. jak to zaimportować do bazy ?
kevinsz
Nie do końca rozumiem. Jeśli chodzi o eksport na tradera czy gratkę to nic więcej nie trzeba robić (poza wcześniejszym porozumieniem się z nimi) A jeśli chodzi o zaimportowanie do własnej bazy danych to trzeba napisać skrypt, który odczyta dane z XMLa i wstawi je do bazy i skopiuje zdjęcia do odpowiednich katalogów.
ewela_n
dzięki smile.gif chodzi mi teraz o import do własnej bazy.
ale taki skrypt automatycznie musi robić import do bazy? bo z tego co wiem, to takie biura robią eksporty kiedy chcą, więc taki plik sprawdza raz na dzień ?
sorry za takie pytania, ale jest to dla mnie nowy temat

interesuje mnie import z IMO, Agencja 3000 itd.
Czy można gdzieś znaleźć jakiś przykładowy plik, żeby to zrozumieć ?
blooregard
1.aby skrypt sprawdzał ,czy jest nowy plik .zip, musisz:

- albo fizycznie go uruchamiać, kiedy potrzebujesz

- albo wrzucić do cron-a, żeby robił to za Ciebie, kiedy chcesz

2. Taki skrypt musi robic po kolei:

a) pobrać z określonego adresu plik .zip (np curl-em) i zapisać go sobie lokalnie na dysku

cool.gif rozpakować (php ma wsparcie wbudowane dla zip-a, więc nie ma problemu)

c) rozpakowany plik przepuszczasz przez petelke, która odsieje Ci potrzebne dane do zapytania SQL, np:

XML ma format:

<oferta>

<adres>tu adres</adres>

<cena>tu cena</cena>

</oferta>

...itd

Wyciągasz sobie te dane (np SimpleXML-em - wbudowane w php) i zapisujesz do zmiennych (np $adres i $cena)

potem kleisz sobie zapytanie: INSERT INTO baza (oferta_id,adres,cena) VALUES('',$oferta,$cena);
SubZero.
Właśnie będę pisać skrypt, xml -> baza danych, dzięki blooregard za wyjaśnienie!
ewela_n
odnośnie tego tematu:
jak skonfigurować takie przyłącze żeby umożliwić komuś przesyłanie plików zipem na nasz serwer?

witajcie znowu,
jeśli nie mam możliwości odpalać wykonywania skryptu z crona, to mogę to zrobić ręcznie?
Np. tworząc plik php o podanej nazwie, który rozpakuje xml i wrzuci go do bazy?

witajcie znowu,
jeśli nie mam możliwości odpalać wykonywania skryptu z crona, to mogę to zrobić ręcznie?
Np. tworząc plik php o podanej nazwie, który rozpakuje xml i wrzuci go do bazy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.