Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dane żytkownika z domeny przez ldap pomocy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dd1234
Mam taki kawałek skryptu, któy sprawdza, czy osob, która się loguje jest użytkownikiem domeny na podstawie loginu i hasła.

1. <?php
  2. $login='login';
  3. $pass='pass';
  4.  
  5. if (!$connect = ldap_connect("serwer"))
  6. {
  7.     echo 'nie podlaczony';
  8.     return false;
  9. }
  10. if ($res = @ldap_bind($connect, "domena\".trim($login), $pass))
  11. {
  12.    @ldap_close($connect);
  13.    echo 'zalogowany';
  14.    return true;
  15. }
  16. else
  17. {
  18.    @ldap_close($connect);
  19.    echo "nie zalogowany !!!";
  20. }
  21.  
  22. ?>

Skrypt działa prawidłowo lecz zależy mi na tym, aby wyświetlić oprócz loginu jeszcze imię i nazwisko użytkownika, które to dane byłyby pobierane z domeny. Bardzo proszę o podpowiedź. Pozdrawiam
Pilsener
ldap_search" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - szukasz w katalogu właściwych danych, wynik wyszukiwania wstawiasz do funkcji ldap_get_entries" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, która zwraca rezultat w postaci tablicy. W manualu masz przykłady użycia, trochę eksperymentów i dojdziesz do tego.
webdice
Proszę o dodanie odpowiedniego bbcode.
dd1234
Witam i dziękuję za odpowiedź. Dokłądnie chodzi o funkcję ldap_search a ściślej o jej drugi parametr opisany w dokumentacji jako dn_base. Co tam ma być wpisane? Bo nie mogę zrozumieć opisu z dokumentacji;-(
Pozdrawiam
webdice
Nie tylko nie rozumiesz co tam ma być "wpisane", ale nie rozumiesz również co się do Ciebie pisze. Temat zamykam, proszę o PW z poprawną treścią posta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.