Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] phpmyadmin w xampp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcopolon2
Zainstalowałem XAMPP pod Windows XP. Uruchamiam Xampp Control Panel Application. Wybieram Start przy Apache, uruchamia mi go dobrze i jest cały czas Running. Uruchamiam też MySql i przez chwilkę jest Running, a potem go nie ma - za to w informacjach na dole widzę "MySql starter (port 3306)" i tyle, czyli powinno być ok, a nie jest. Włączam w przeglądarce http://127.0.0.1/xampp/ i wybieram z lewej Stan. Widzę Baza danych MySQL - niekatywny, PHP - aktywny, HTTPS (SSL) - aktywny, Common Gateway Interface (CGI) - aktywny, Server Side Includes (SSI) - aktywny, usługa SMTP - nieaktywny, usługa FTP - nieaktywny. Wchodzę w phpMyAdmin i widzę http://127.0.0.1/phpmyadmin/ ("Witamy w phpMyAdmin 2.11.9.2 Błąd MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja. #2003 - Serwer nie odpowiada "). W folderze D:\Program Files\XAMPP uruchamiam mysql_start.bat, ale niestety "Can't start server: Bing on TCP/IP port: Invalid argument", "Do you already have another mysqld server running on port: 3306 ?", "Aborting", "Starting shutdown", "Shutdown completed; log sequence number 0 43655", "mysql\bin\mysqld: Shutdown complete", "MySQL could not be started", "press any key". No i tyle - jak w takim razie mogę poprawnie uruchomić phpMyAdmin? Pozdrawiam!
ViX
Wydaje mi sie ze moze to byc jakis blad konfiguracji albo spróbuj zkill'owac ten proces i uruchomic go jeszcze raz.
byqu
Spróbuj uruchamiać MySQLa jako usługę. Aby to zrobić, przejdź do XAMPP Control Panel Application > Service... > Zaznacz Run XAMPP Control Panel as Service oraz MySQL. (Nie?)stety takie rozwiązanie będzie załączać bazę danych przy każdym włączeniu komputera. Miałem taki sam problem i jest to najprawdopodobniej wina samego panelu zarządzającego.
marcopolon2
Dzięki, byqu, działa. Teraz mam pytanie z trochę innej beczki. Dlaczego domyślnie mi ustawia zawsze latin_swedish_cl - a nawet gdy stworzę tabelę i dla wartości tekstowych (czy też po prostu innych, niż int, będący kluczem podstawowym) ustawię utf8_unicode_cl, to tabelę i tak widzi jako swedish? Sam phpMyAdmin działa w języku polskim. Pozdrawiam!
byqu
Jak jesteś na stronie głównej PHPMyAdmina, to przy polu tworzenia bazy masz do wyboru kodowania. Wpisujesz nazwę bazy w 1. miejscu, a w liście wybierasz utf8_unicode_ci i problemu być nie powinno. Ewentualnie, jeżeli nie jest to ustawione, w polu, które jest troszkę wyżej, przestaw "System porównań dla połączenia MySQL:" na utf8_unicode_ci.
marcopolon2
utf8_polish_c1 oraz ucs2_polish_c1 wyświetlają mi znak zapytania, zamiast litery ł (literę ó wyświetla prawidłowo). Co zrobić, żeby prawidłowo pokazywał polskie litery?
Sławo
U mnie działa a ustawione mam w taki sposób:
System kodowania znaków dlaySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci
Metoda porównywania napisów --> utf8_polish_ci
Nex123
Witam mianowicie mam problem z PHPMYADMIN
Pisze mi ze mam wszystko "Running" w xampie wchodze na localhost lecz tam nie moge wejsc na PHPMYADMIN
Wie ktos co to moze byc ?
Temu kto pomoze dam POMOGL winksmiley.jpg
-pehape-
Witam,

Mam pytanie odnośnie xamppa. Czy istnieje możliwość odczytu z pliku obecnego hasła i loginu do phpMyAdmin? niestety zapomniałem hasła oraz loginu - dodam, że zmieniałem je kiedyś i nie są standardowe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.