LukPG
3.10.2008, 18:43:35
Witam
Mam w bazie 5 tabel, we wszystkich, metoda porównywania napisów ustawiona jest na utf8_general_ci. Wszystko dobrze działa, natomiast zastanawiam się nad jedną rzeczą. Mianowicie w phpMyAdmin w zakładce Struktura mam przedstawione wszystkie tabele oraz ostatni rekord z podsumowaniem. I w kolumnie Metoda porównywania napisów mam ustawione utf8_general_ci (we wszystkich tabelach), natomiast w tym ostatnim rekordzie jest latin1_swedish_ci. Dlaczego latin, jeżeli poustawiane jest kodowanie utf8? Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
blooregard
3.10.2008, 20:59:48
Ustawienie globalne, dla wszystkich tabel, jest w zakładce "Operacje" po wybraniu bazy.
Widocznie w tej jednej tabeli nie ustawiłeś utf8_general_ci i phpmyadmin z defaultu przypisał latin
LukPG
3.10.2008, 21:38:31
Dzięki, pomogło. To jeszcze tylko jeden szczegół. Taka sama sytuacja jest z mechanizmem składowania. We wszystkich tabelach jest ustawiony na InnoDB, natomiast w tym ostatnim rekordzie (zakładka Struktura) jest MyISAM. Może masz pomysł, jak to naprawić?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.