Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odnośnik do fukcji php na serwerze bez php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
quak1
Nie jestem pewien czy ten dział czy html ale temat dotyczy i tego i tego tongue.gif

Ok a więc załóżmy że mam stronę www na serwerze bez obsługi php. Ale mam też serwer z obsługą php. Problem polega na tym, czy da się na mojej stronie przedstawić wynik działania jakiejś funkcji z tego serwera na którym jest php?? Nie mam pojęcia jak to zrobić, proszę o pomoc... Da się to w ogóle zrobić? Bez stosowania ramek?
mike
Nie da się.
jarmiar
jak to nie a AJAX to co?
wookieb
Cytat(jarmiar @ 11.10.2008, 22:10:12 ) *
jak to nie a AJAX to co?

Ajaxem nie można pobierać zawartości innej strony. Nie wiem jak to wyglada w IE ale na FF i innych na bank nei da się.
jarmiar
ale mozna pobrac wynik dzialania np wyciaganie artykułów z bbazy danych
quak1
Cytat(jarmiar @ 11.10.2008, 22:12:49 ) *

Tzn? Jak wczytać w html wynik z bazy danych?
wookieb
Cytat(jarmiar @ 11.10.2008, 22:12:49 ) *

No ale przecież on chce to pobrać z innego serwera. Czytasz wogóle co autor tematu pisze?
pyro
ewentualnie można w ramce...

// EDIT

aczkolwiek takie coś byłoby dość ograniczone
wookieb
Cytat(quak1 @ 11.10.2008, 17:15:51 ) *
Da się to w ogóle zrobić? Bez stosowania ramek?

Pyro wez juz lepiej zamilcz.
jarmiar
Cytat(wookieb @ 11.10.2008, 23:47:46 ) *
No ale przecież on chce to pobrać z innego serwera. Czytasz wogóle co autor tematu pisze?

czytam dlatego pisze, że w ten sposób da rade, przecież kiedyś sam tak się bawiłem
Hectic
Jeśli dobrze rozumiem...

Kod
var myRequest = new Request({method: 'get', url: 'http://site.com/requestHandler.php'}).send('name=john&lastname=dorian');

http://mootools.net/docs/Request/Request
quak1
Cytat(Hectic @ 12.10.2008, 10:16:13 ) *
Jeśli dobrze rozumiem...

Kod
var myRequest = new Request({method: 'get', url: 'http://site.com/requestHandler.php'}).send('name=john&lastname=dorian');

http://mootools.net/docs/Request/Request

No tak, zapomniałem napisać że bardziej gustuje w object pascalu i php znam dosyć marnie... Mógłbyś opisać ten kod (spoko wiem że to nie php)? Co on dokładnie wykonuje? I co trzeba mieć na stronie obsługującej php? Funkcję która zwraca jakiś wynik czy co bo nie rozumiem za bardzo...
pyro
Cytat(wookieb @ 12.10.2008, 08:07:42 ) *
Pyro wez juz lepiej zamilcz.

NIE! TY ZAMILCZ! tongue.gif

Moje niedoczytanie, nie zauwazylem, ze autor chce to zrobic bez ramek :|
wlamywacz
masteron
Zamilcz i nie siej herezji. Nie da się tego zrobić w ten sposób ajaxem.
mike
Odnoszę wrażenie że ta dyskuja rozrosła się bo nie uzmysłowiacie sobie jednej rzeczy: nie da się.
Nie w warunkach, które zdefiniował autor.
Ci którzy polecają tu AJAXa niech najpierw sprawdzą a później polecają. Dałoby się to zrobić ale trzeba mieć proxy mapujące żądania. Takie coś można zrobić w PHP (no ale go tu nie ma) lub za pomocą .htaccess (wątpię żeby był dostęp skoro nawet PHP nie ma).

Podsumujmy: nie da się.

I przestańcie obrzucać się "zamilczeniem" ;-)
quak1
Nie wiedziałem że w programowaniu się czegoś nie da sadsmiley02.gif
Spodziewałem się że jakoś się da w ten sposób (tylko to mi do głowy wpadło), ale jeżeli doszliście do wniosku że się nie da to opiszę dokładniej problem.

Na tym serwerze tak naprawdę jest php czarodziej.gif tylko że jest to forum by przemo i nie mam pojęcia jak w górnej części forum (dokładniej w ogłoszeniu) użyć php (za pomocą panelu admina da się tam umieszczać tylko html i javascript) a dla mnie szukanie tego w strukturze plików forum to jest hmm co najmniej trudne i niewykonalne... Poradzicie coś?
Hectic
Cytat(mike @ 12.10.2008, 13:03:41 ) *
Odnoszę wrażenie że ta dyskuja rozrosła się bo nie uzmysłowiacie sobie jednej rzeczy: nie da się.
Nie w warunkach, które zdefiniował autor.
Ci którzy polecają tu AJAXa niech najpierw sprawdzą a później polecają. Dałoby się to zrobić ale trzeba mieć proxy mapujące żądania. Takie coś można zrobić w PHP (no ale go tu nie ma) lub za pomocą .htaccess (wątpię żeby był dostęp skoro nawet PHP nie ma).

Podsumujmy: nie da się.

I przestańcie obrzucać się "zamilczeniem" ;-)

No właśnie ;p problem w tym, że to sprawdzona metoda ;p (nie jestem w stanie stwierdzić w jakich warunkach co miał serwer, a czego nie). Nie mam zamiaru się kłócić dlatego sprawdzę i dam znać smile.gif Co do problemu to to czego szukasz powinno być w templates/nazwa/head.tpl (wygląd) o ile mnie pamięć nie myli.
pyro
Cytat(quak1 @ 12.10.2008, 13:24:41 ) *
Nie wiedziałem że w programowaniu się czegoś nie da sadsmiley02.gif
Spodziewałem się że jakoś się da w ten sposób (tylko to mi do głowy wpadło), ale jeżeli doszliście do wniosku że się nie da to

to dobrze wiedziales, ale skoro nie ma php, nie ma programowania tongue.gif

Ja myslalem ze ty masz inny problem, a ty tu masz PHP, wogole po co pisales na tym forum? zainm bys dostal odpowiedz juz bys pewnie znalazl jak bys poszukal

// EDIT

... w kodzie
quak1
wątpie tongue.gif

Ale ok już wiem gdzie co zmienić żeby działało... w każdym razie dzięki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.